29 Март 2024петък14:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За виното от летописите на времето

/ брой: 31

автор:Дума

visibility 749

В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" днес ще бъде отбелязан денят, в който виното е на специална почит - 14 февруари. Навръх Трифон Зарезан (по стар стил) в централното фоайе в 17 ч. ще бъде открита изложбата "Енотека и Библиотека" (...за виното от летописите на времето) и ще може да се вкуси качествено вино, информира Виолета Цветкова, експерт ВО на НБКМ.
Експозицията е създадена с общите усилия на експерти от Националната библиотека и Регионалната библиотека "Пейо Яворов" в Бургас. Върху 13 пана са представени важните етапи от винопроизводството, намерили отражение в ръкописи и в българската старопечатна литературата, както и по страниците на ранния периодичен печат в България. Доказателствата за интереса към виното през вековете откриваме в архивни документи, факсимилета на статии и заглавни страници на вестници и списания за лозарство и винарство, притежание на двете културни институции. Акцент в изложбата са кадрите от "Служебник" (гръцки) от 1650 г., изящните изображения (инициали) на Потир с Христовата кръв от страниците на един от най-богато украсените ръкописи от фонда на НБКМ - "Служебник" (гръцки) от 1736 г., молитви за гроздобер и против вкисване на виното в "Зайковски светогорски требник" от втората половина на ХV век, народни рецепти с вино, изписани на ръка и подвързани към екземпляр от "Болградска граматика" на Неофит Рилски (Крагуевац, 1836), страници от Вельовски дамаскин (1776) и др.
Посетителите могат да видят първото българско периодично издание на селскостопанска тематика "Ступан", което проследява целия цикъл на винопроизводството - от грижата за гроздето, през гроздобера до направата и съхранението на готовата продукция. Материали от други издания разглеждат сравнително качествата на българските вина и тези от известни европейски държави винопроизводителки. Не липсват и съвети за разнопосочната употреба на виното, извлечени от "старобабската" мъдрост. Или както казва Плиний Стари, "In vino veritas" (Naturalis historia 14, 141).

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ