Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Култура

Рядка монета на цар Иван Асен II открита на Лютица

Още интересна информация за проучванията на крепостта може да се прочете в нова книга, която от петък ще се продава в НИМ

Дума

14. Февруари 2018 , брой: 31   147   0Крепостта Лютица край Ивайловград отново изненада археолозите с рядка находка. През 2017 г. там беше намерена монета на цар Иван Асен II, която е 26-ят екземпляр от откритите досега в България при редовни археологически проучвания, съобщава доц. д-р Бони Петрунова - директор на НИМ.
Обектът "Лютица" е най-югоизточната опорна, важна точка при проучването на явленията в българското парично обращение в периода Х-ХV в. Има вече представителна извадка за тези процеси, която включва досегашните находки и сега тя се допълва и обогатява с нови данни. Монетите, открити на Лютица през миналата година, показват няколко основни хронологични периода.
Животът в крепостта е най-активен в периода 1204-1246/1250 г. Още при цар Калоян градът влиза в границите на Българското царство, като населението в него активно използва същите медни парични знаци (медни монети), които българският вестарх налага в цялата държава.
Нумизматичният материал доказва безспорно, че през средновековието крепостта Лютица е в границите на Българското царство. Монетите отразяват донякъде събитията от пролетта на 1230 г., когато, както пише Георги Акрополит, солунският деспот Теодор Дука нахлува в България със своя войска и с наемни латински рицари в долното течение на р. Марица, което поражда бърза военна операция от страна на цар Иван Асен тт и пленяването на ромейския деспот с цялото му семейство при с. Клокотница.
Засега това е най-югоизточната точка, където е открита билонова монета на цар Иван Асен тт, и то добре запазена. В подкрепа на тези исторически събития е намирането на монети на Теодор Комнин Дука, на брат му Мануил Комнин Дука и на сина му Йоан Дука.
Още интересна информация за проучванията на Лютица може да се намери в новата книга "Лютица. Мраморният град - закрилникът на Източните Родопи", която от петък е на щандовете в Националния исторически музей.


Монета на цар Иван Асен ІІ


Фрагмент от гривна от ХI век с изображение на паун

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"