19 Април 2024петък10:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стари играчи с нова роля на турската политическа сцена

Защо ли президентът Ердоган разиграва картата с бивишя премиер Давутоглу?

/ брой: 31

автор:Зорница Илиева

visibility 1094

Появата на проф. Ахмет Давутоглу заедно с Ердоган на заседание на парламентарната  група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) възбуди задкулисието в Анкара до степен на кипеж. Гаданията варират от "какъв е шифърът на тази изненада", та до "каква сметка си прави президентът". Редица сериозни турски наблюдатели споделят, че с този ход Ердоган цели да  "разпръсне екипа на Гюл", защото са убедени, че експрезидентът Абдулла Гюл ще се реши да бъде съперник на Ердоган за президентския пост при следващите парламентарно-президентски избори на 3 ноември 2019 г.
Но в малката извънпарламентарна партия "Ватан" например считат, че

президентската сметка е друга - отношенията със САЩ.

Опасявайки се, че може да има "нападение от страна на САЩ", Ердоган е решил да "вземе до себе си" експремиера Давутоглу. Разбира се, че не са забравени гласно оповестените обвинения от страна на членове на ПСР, които посочиха проф. Давутоглу като главен виновник за "това, което става в Близкия изток, включително Сирия". Припомнят се оценките на американското списание за външна политика "Форийн полиси", което след отстраняването на Давутоглу на 5 май 2016 г. от премиерския пост, написа, че "САЩ загубиха своя човек в Анкара". По същото време в Анкара често можеше да се чуе мнение от типа "Давутоглу - тайният съюзник на Вашингтон".
Освен като автор на  "Стратегическата дълбочина" (смятана за турската стратегическа доктрина във външната политика), проф. Давутоглу  е известен и като дипломат с "много по-толерантно мнение от това на Ердоган по отношение на кюрдите", които са "сухоземната сила на САЩ в битките им срещу "Ислямска държава". Въпросът е наистина ли Давутоглу, ако го върнат на турската политическа сцена, може да съдейства за промяна в отношенията на Анкара с Вашингтон, които на този етап са сложни и противоречиви от всяка гледна точка? Ако той е бил "американският човек в Анкара", дали позиционирането му в нова роля ще промени отношението на САЩ към Ердоган? Още повече, че в Анкара зад кулисите отдавна се твърди, че "Дълбоката държава" в САЩ отдавна е взела решението си за Ердоган и една стъпка напред или назад няма да го промени".
Любопитното в случая е, че тези информации се изнасят от т.нар. опозиционна турска преса и то в период, когато в страната нищо не може да излезе без необходимите "санкции" от страна на управляващите. Не се крие, че появата на президента Ердоган заедно с Давутоглу, и то след проведен дълъг разговор между двамата в президентската резиденция "Беш тепе",  не е била посрещната с разбиране от страните в региона. Както се казва, "тяхното мнение за Давутоглу не е тайна".

Руснаците "хич не го обичат",

а и иранците споделят мнението им. В периода, когато Давутоглу бе премиер, често се казваше, че "Дамаск не гледа на него като на турски представител, а като на представител на САЩ и Израел". Може да се предположи, че сирийците са били в течение на изпращаните от Анкара задачи и препоръки до посолството на Турция в Дамаск по времето, когато проф. Давутоглу бе външен министър и премиер. А днес Анкара действа заедно с Русия, Иран и Багдад, Ирак, по отношение на "сирийския батак" - тоест "прави точно обратното на това, което се правеше по времето на Давутоглу", казва коментаторът Исмет Йозчелик.
Всъщност едва ли може да се твърди със сигурност чии интереси и кого представлява проф. Давутоглу в настоящата обстановка в Турция. И дали информациите за предполагаемо негово завръщане на политическата сцена не са спекулации или просто са опипване на почвата, което е честа практика на президента Ердоган. Но както казват в Анкара, интересно съвпадение е, че "в дните, когато Давутоглу отново излезе на сцената, бе свален руски самолет, отново". Турция навлиза в интересен период. Няма как да няма продължение.



Премиерът Ахмет Давутоглу и съпругата му Саре приветстват поддръжници по време на извънредния конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) през май 2016 г, на който за лидер на партията бе избран Бинали Йълдъръм. По-късно той смени Давутоглу на премиерския пост.
Снимка БГНЕС

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 506

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 506

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 604

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 498

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ