Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Ердоган: САЩ не са яли османски шамар

Турският президент се закани и на чуждите компании заради газовите находища около Кипър

Дума

14. Февруари 2018 , брой: 31   439   0Турският президент Реджеп Ердоган, който е и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), се нахвърли открито срещу действията на САЩ в Сирия в емоционална реч пред неговата парламентарната група, предаде информационната агенция "Догу хабер ажансъ" (ДХА)
"Много е очевидно: онези, които ни заплашват с категоричен отговор, ако бъдат нападнати, никога през живота си не са получавали османски шамар. Ако си мислят, че могат да си правят всичко с Турция, много скоро ще видят, че това не е така. Турция не е палаткова държава. Един ще загине, на негово място ще възкръснат хиляди. Това трябва да се знае много добре. Ако сме заедно в НАТО, каквито са клаузите в НАТО, както Турция се съобразява с тях, така и САЩ трябва да го правят. Искам това да се знае много добре. Като президент на Турция аз съм равен и контактувам с НАТО, а не със САЩ. Всички страни членки на НАТО са равни със САЩ. Каква граница имаш ти (подразбира се Вашингтон) със Сирия, каква е връзката? Ако става въпрос за пари, даваш пари. Първите пристигнали сведения са за 550 млн. долара (подразбира се за сирийските кюрди). По заобиколен начин се говори, че те ще нараснат на 3 милиарда. Каква борба досега осъществи срещу "Ислямска държава", колко джихадисти унищожи, или къде ги препрати? Ние много добре знаем в района кой с кого си сътрудничи. Вече никой няма право да използва "Ислямска държава". Вече дойде краят на театъра "Ислямска държава" в Сирия", така се закани на САЩ президентът, цитиран от ДХА.
Междувременно Ердоган се закани чуждите компании да не "престъпват чертата" в Средиземно море, след като турски военни кораби блокираха италиански сондажен кораб, който се готвеше се прави сондажи за газ край Кипър.
Продължаващата безизходица в отношенията между Турция и Кипър за експлоатирането на енергийни находища в Източното Средиземноморие може да доведе до още по-голямо усложняване на зациклилите усилия за обединяване на острова след провала на мирните преговори миналата година. "Не си мислете, че пренебрегваме опортюнистичните опити за търсене на природен газ във водите на Кипър и по Егейското крайбрежие. Предупреждаваме тези, които престъпват чертата с погрешни изчисления в Кипър и Егейско море", добави Ердоган.
Италианският енергиен гигант ENI заяви, че на кораба му е било наредено да спре от турските кораби миналата седмица за "военни действия в района на дестинация", когато бил на път да започне проучване в блок 3 на изключителната икономическа зона на Кипър.
Кипър е разделен от 1974 г. насам, когато турските войски нахлуха и заеха северната една трета от острова в отговор на преврат на военната хунта в Гърция. Анкара и Кипър отдавна са в спор за Източното Средиземноморие, а Турция е последователна и неотстъпчива в защита на претенциите на кипърските турци за дял.

В Истанбул се състоя траурна церемония на военнослужещ, убит по време на операцията "Маслинова клонка" в Северна Сирия срещу местните кюрдски формирования. Правителството съобщи, че досега са загинали 32 войници и над 100 други са ранени. 
Снимка БГНЕС

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"