Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

КТ "Подкрепа" готви миньорски протест

Това ще стане, ако цената на въглищата не се увеличи с 15%, а тази на тока от държавната ТЕЦ с 10%, заплаши синдикатът

Ася Гардели

14. Февруари 2018 , брой: 31   488   0
Снимка
сн. Емилия Костадинова
В "Мини Марица изток" се работи с техника на 60 години и има ежедневна опасност от срутвания и наводнения, твърдят от синдиката

КТ "Подкрепа" заплаши с миньорски протести, ако не бъде направено спешно увеличение поне с 15 на сто на цената на въглищата, добивани от "Мини Марица изток" и повишение на цената на тока, произведен от ТЕЦ "Марица изток 2". За това настояха на пресконференция вчера представители на бранша и синдиката. Определяйки нова цена на въглищата, със сигурност ще трябва да се промени и цената, на която ТЕЦ "Марица изток 2" продава своята електроенергия, каза президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов.
 Повишаването се налагало защото в момента продажната цена на въглищата е под себестойността им и поради липсата на инвестиции мината няма да може да подава необходимото количество суровина към ТЕЦ-овете, от които най-голямо е захранването към ТЕЦ "Марица изток 2", алармираха представители на минния бранш.
Има съставена методика за работата на комплекса, но тя не се прилага от 2009 година, което води до сериозни икономически проблеми, а 40 на сто от производството на електроенергия у нас е застрашено. "В мините има техника на 60 години, не се купува нова, не се подменят консумативите и има ежедневна опасност от инциденти като срутвания и наводнения", каза още Димитър Манолов. Според него това се случва, тъй като се правят технологични компромиси, за да се вместят в средствата, които получават от цените на добиваните въглища.
"Миналата година мини "Марица изток" отчетоха печалба, но тя е заради неизвършените инвестиции от 80 млн. лева", съобщи Владимир Топалов, председател на Синдикалната миньорска федерация "Подкрепа" и допълни, че комплексът се унищожава умишлено. Според профсъюза е недопустимо цената на въглищата от мини "Марица изток" да е с 50% по-ниска спрямо пазарните стойности и с между 15 и 30 на сто спрямо себестойността, пресметната по методиките на утвърдени консултантски фирми и експертни становища.
От профсъюза настояват още и за изготвяне на план за действие през следващите 10 години за инвестициите за ограничаването на вредните емисии и съответствията с новите европейски екологични изисквания.
Ако не бъдат изпълнени исканията на синдикатите, работниците са готови за стачни действия по места, а до края на месеца ще има протест в столицата, поясни Владимир Топалов.
Представителите на бизнеса негодуват, че докато държавната ТЕЦ "Марица изток 2" работи на загуба вече трета година и заплатите на работниците не са актуализирани от 2012 година, двете т.нар. "американски електроцентрали" отчитат печалби за стотици милиони.
Според експертите АЕЦ "Белене" не е алтернатива, а начин да се оправдават средства. Не е възможно да има атомна електроцентрала на цените, които са обявени, и това всички го знаят с изключение на една малка група. Строежът й ще бъде най-голямата глупост, за която ще плащат поколенията, каза още Владимир Топалов. Според него газта също не била алтернатива, заради високата цена, а най-добър вариант са централите, захранвани с въглища. "Затова ние настояваме, че в момента трябва да се увеличи цената на въглищата в Марица изток, за да може да се гарантира добивът им в следващите 20 години", допълни той.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"