16 Април 2024вторник09:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ се опиват на тъмно да прокарат промени за вноса на работници

Служителите от трети страни да са не 10, а 20% от общия персонал, а за малките предприятия - 35%

/ брой: 31

автор:Аида Паникян

visibility 79

Депутатите Данаил Кирилов от ГЕРБ и Петър Петров от НФСБ внасят на тъмно промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност преди второ четене. Това стана ясно от изказване на депутата от БСП Драгомир Стойнев в Сливен.
ДУМА припомня, че в сега действащия Закон пише, че "разрешение за достъп до пазара на труда на работници - граждани на трети държави (извън ЕС) се предоставя за заемането на длъжности, за които не се изисква българско гражданство при условие, че в предходните 12 месеца общият брой на работещите за местния работодател граждани на трети държави не надвишава 10% от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение български граждани и чужденци с приравнени на тях права". Промяната, внесена от Кирилов и Петров, заменя 10% с 20%, а за малките и средните предприятия този процент скача на 35. Двамата депутати мотивират промяната с недостига на квалифицирана работна сила на българския пазар на труда. 
Промяната е внесена в деловодството на Народното събрание минути преди края на работната седмица. Тя не е обсъдена нито с отговорното министерство - МТСП, нито с Министерския съвет, не е разглеждана и от социалните партньори на Тристранен съвет, което нарушава закона. Вносителите на подобна промяна, макар тя да е между първо и второ четене на законопроект, трябва да я обсъдят със социалните партньори, както е записано и в чл.3 (1) на Закона за трудовата миграция. Според експерти възможен изход сега е председателят на парламентарната комисия по труда и социалната и демографска политика да внесе промяната за обсъждане на Тристранен съвет.
"Ние знаем проблемите на българския бизнес, на българските предприемачи, че имат нужда от квалифицирана работа ръка, но питаме къде е държавата?", коментира Стойнев. Той е категоричен, че за БСП такъв подход е неприемлив и е необходимо да се чуе мнението на синдикатите, промяната да бъде разгледана на заседание на Тристранката. С лека ръка държавата абдикира от основните проблеми на българското общество, коментира Стойнев. Социалистите не са против в тези професии, в които наистина няма определени специалисти, държавата да внесе, но ще искат дебат в парламента и призоват синдикатите да защитят правата на българските работници.
ДУМА припомня, че работодателите многократно са искали тази промяна, но синдикатите не я допускаха.

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 435

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 427

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 410

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 412

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ