Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

В новините няма език на омразата, но има враждебна реч

Павлета Давидова

14. Февруари 2018 , брой: 31   291   0Със лека "присъда" излезе СЕМ в доклада си от мониторинг, посветен на езика на омразата в новини и актуално-публицистични предавания. Констатацията на медийния регулатор е, че има по-скоро "умерено говорене", което не преминава границите на добрия тон. Във фокуса на наблюдение са били БНТ1, БИТ, БТВ, България он ер, Нова телевизия, Канал 3, Алфа тв, Скат, Дарик радио и програма "Хоризонт" на БНР.
В СЕМ отново се коментира, че в българското законодателство няма легална дефиниция какво представлява "враждебна реч" и "език на омразата". чл. 8 и чл. 17 от на ЗРТ - "медийните услуги не трябва да подбуждат към ненавист, основана на раса, пол, религия или националност" и да не допускат предавания, "внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост, възхваляващи или оневиняващи жестокост или насилие, или на предавания, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата".
Според експертите, наблюдавали различните програми, наблюдаваната враждебна реч е по-скоро "по отношение политическата принадлежност на дадена група". Регистрирани са лични обиди и нападки, а не толкова представяне на обобщен негативен образ на определена група. Сред изводите е, че враждебната реч е възприета като част от политическото говорене в България.
Имаме по-скоро враждебен език, отколкото език на омразата, обобщи членът на СЕМ Иво Атанасов, след като се запозна с доклада. Колегата му Бетина Жотева призова документът да стане публичен, а изводите от него да станат повод за обширен дебат. Розита Еленкова попита дали са достатъчни опитите на водещите да прекъснат участниците, използващи подобен език. Те самите канят подобни гости, съгласиха се членовете на СЕМ.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"