Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Оръжие

Роботите излизат в океана

Флотите на САЩ, Франция и Русия се екипират с неуправляеми надводни и подводни апарати

Георги Георгиев

15. Февруари 2018 , брой: 32   296   0Агенцията за перспективни отбранителни изследвания на САЩ обяви, че е завършила изпитанията на надводния безпилотен катер "Си Хънтър" ("Морски ловец"). Той е създаден в рамките на програма за разработването на противоподводникови безпилотни надводни съдове и може да патрулира самостоятелно в продължение на месеци, според създателите му. Основната му задача е проследяването на дизел-електрически подводници. Тримаранът успешно е завършил изпитания и е потвърдил очакваните характеристики, предаде сайтът "Флот.ком".
Планира се, че роботът ACTUV ще патрулира морето съвместно с провоподводниковите самолети Р-8 "Посейдон", безпилотните самолети MQ-4С "Тритон" и специални хидроакустични буйове. Дължината на "Си Хънтър" е 40 м, пълното му водоизместване 145 т, от тях 40 т е горивото. Декларира се, че развива скорост до 27 възела и че може да издържа вълнение до 7 бала.
В същото време стана ясно, че руският флот също се обзавежда с безпилотни плавателни средства. След като закупи от Франция безпилотни миночистачи, проект 12700 Inspector MkII  и подводни апарати за противоминна отбрана Seascan Mk, руски военни обявиха, че новите им фрегати, клас "Адмирал Горшков" ще бъдат оборудвани с необитаеми подводни апарати родно производство. Става дума както за безекипажни катери, така и за автономни необитаеми подводни апарати. Изпитанията на втория тип щели да започнат през лятото на 2018 г. и да завършат догодина. Апаратът вече имал и собствено име, което обаче не се съобщава.
Руският ВМФ планира да използва подводните безпилотни апарати за борба с морски мини, изследване на дъното, а и за научни цели. Катерите роботи пък са предназначени за разузнавателни и дозорни функции. Предполага се, че както надводните, така и подводните безекипажни апарати ще бъдат свързани в единна сетецентрическа система за управление. В момента такива конценции се разработвали от Великобритания, Холандия и Белгия за новите кораби за противоминна отбрана, съобщил да "ФлотПром" експерт, пожелал анонимност.
В Русия най-напреднали в разработването на морски военни роботи били Санктпетербургският държавен морски технически университет, консорциумът "МАКО" и компанията "Океанос".


Американският безекипажен катер "Си Хънтър" по време на изпитания


Макет на руски необитаем малогабаритен подводен управляем апарат
Снимка Военное.рф

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"