29 Март 2024петък07:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Филмите по Йордан Радичков показват две столични кина

Пълна панорама на екранизациите на творби от именития писател ще бъде излъчена от 20 февруари до 6 март

/ брой: 32

автор:Дума

visibility 504

Почитателите на творчеството на Йордан Радичков ще имат възможност в рамките на 15 дни да се срещнат с всички пълнометражни филми, създадени по историите на неповторимия писател. В първата по рода си изчерпателна панорама на Радичков в киното ще бъдат включени някои от по-малко известните филми, създадени по творчеството на автора, както и късометражни заглавия, и документални ленти. Прожекциите ще са в "Одеон" с вход свободен и в Дома на киното с билети от 5 лв. Организатори се издателство "Нике", Българската национална филмотека и Домът на киното.
Сред режисьорите от няколко поколения, посегнали към творчеството на Йордан Радичков, се нареждат Зако Хеския, Бинка Желязкова, Крикор Азарян, Доньо Донев, Наум Шопов, Христо Христов, Георги Дюлгеров и много други.
Още първият филм със сценарист Йордан Радичков - "Горещо пладне", попада в селекцията на кинофестивала в Кан през 1965 г. В панорамата присъства и първият и последен опит на театралния режисьор Крикор Азарян в киното - лентата по романа на Радичков "Всички и никой". Сред късометражните заглавия в панорамата се откроява единственият опит на Наум Шопов като кинорежисьор, изграден върху текста "Хляб" от книгата "Барутен буквар".
Ще видим и няколко документални филма, посветени на Радичков и приближени, важни за творческия му път културни дейци - "Черказки хроники" за Радичков, "Това име го забравете" за театралния режисьор Юлия Огнянова и "45 градуса по Азарян" за Крикор Азарян.
Изложбата "Неосветените дворове" със снимки от пътуването на Йордан Радичков до Сибир ще бъде в Дом на киното от 20 до 28 февруари. Там всички посетители ще имат възможност да намерят преиздадените книги на Радичков с намаление от 20 процента в същия период в часовете между 17.30 и 20.30. В "Одеон" ще може да се види изготвената от Българската национална филмотека изложба със снимки от филмите. 



Йордан Радичков с режисьора Христо Христов и Григор Вачков по време на снимките на "Последно лято"

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ