Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Училищна директорка ще оглави Агенцията за закрила на децата

Ростислава Иванова

15. Февруари 2018 , брой: 32   86   0Директорът на столичното 2-ро училище "Акад. Емилиян Станев" Елеонора Лилова ще оглави Държавната агенция за закрила на детето, реши вчера правителството. Тя поема поста на предишната шефка на ДАЗД Офелия Кънева, уволнена в края на декември след скандални кадри за насилие над деца с увреждания в дом "Хризантема" в Габрово.
Елеонора Лилова е завършила педагогика и социология от СУ "Св. Климент Охридски", защитила е и докторантура по управление на образованието в ПУ "Паисий Хилендарски". Преди да стане директор на 2-ро СУ, тя е работила като начален учител, посочват от пресслужбата на МС.
Междувременно вчера Комисията за защита от дискриминация се самосезира по пореден случай за насилие над деца - в Центъра за настаняване от семеен тип в село Борован. ДУМА припомня, че кадри с физически и вербален тормоз над изоставени сираци бяха излъчени по телевизията. За разлика от случая в Габрово, където жени от персонала пердашат децата, в дома в Борован агресорът е самата директорка, временно изпълняваща длъжността. "КЗД с тревога отбелязва, че случаите на агресия в обществото се увеличават. Не случайно съвсем скоро ние изпратихме призив за помирение. Езикът на омразата и агресията в публичното говорене се мултиплицират и намират място в обществото и заобикалящото ни ежедневие, а това е недопустимо", заявяват от комисията.
Започват масови проверки на домовете., стана ясно от изявление на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Една от мерките срещу шамарите, която се обсъждала е постоянно видео наблюдение.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"