Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

ГЕРБ внезапно прогледнаха за Луковмарш

Организаторите отказаха да отменят нацисткото шествие

Ростислава Иванова

15. Февруари 2018 , брой: 32   182   0Три дни преди провеждането на ежегодния Луковмарш от ГЕРБ най-накрая излязоха с официална позиция срещу неонацисткото шествие. В сряда партията на Бойко Борисов направи две изявления в един и същ момент - едното от името на правителството пред журналисти в МС, второто - от името на ПГ на ГЕРБ в Народното събрание. В качеството си на национален координатор за борба с антисемитизма зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев призова организаторите да отменят това "тревожно и в голяма степен срамно събитие" в чест на крайнодесния лидер ген. Христо Луков.
"Искрено вярвам, че в събота няма да станем свидетели на едно събитие, което да постави срамно петно. Много бих се радвал, ако този марш на омразата и на показването на една страна, която е абсолютно неприсъща на България и на българите, да не се проведе. Особено в такъв важен исторически за страната ни момент, в който би могъл сериозно да застраши нейната репутация и международен имидж и да ни отклони от пътя на европейското развитие, по който така успешно се движим толкова години", отбеляза той.
По същото време гербаджията Тома Биков прочете в НС декларация срещу Луковмарш, насочена повече срещу БСП, отколкото срещу шествието. "Премиерът Борисов и ГЕРБ никога и по никакъв начин не са се солидализирали с Луковмарш, за да се разграничават от него. Нещо повече - оценяваме тази проява като възможност за изява на привърженици на антидемократичната националсоциалистическа идеология и следователно се противопоставяме остро на подобен тип събития", отбеляза той. До вчерашната позиция на ГЕРБ се стигна, след като социалистите публикуваха специална декларация срещу провеждането на Луковмарш (целия текст на позицията на стр. 15).
Разграничаването на гербаджиите от шествието стана факт, едва след като в началото на месеца вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Роберт Сингер се срещна с премиера Бойко Борисов с настояване правителството да не позволи провеждането на марша. Сингер връчи на управляващите петиция с повече от 175 000 души, които се обявяват против инициативата в чест на ген. Луков, подкрепил депортирането на 11 343 евреи в лагери на смъртта.
Междувременно на специална пресконференция вчера организаторите на Луковмарш от Българския национален съюз обявиха, че няма да отменят похода, насрочен за тази събота. БНС очаква около 1500-2000 души да присъстват на проявата.
Припомняме, че столичният кмет опита да забрани шествието, но съдът постанови общината да предостави алтернативен маршрут вместо плануваната обиколка на централни булеварди в София. Организаторите отказаха да споделят точния маршрут на шествието, като само отбелязаха, че крайната му точка е къщата на ген. Луков, пред която той е застрелян.
За днес е планувана и конференцията "София казва "не" на словото на омразата и екстремизма". Целта на Международния форум е да демонстрира в началото на председателството на България на Съвета на ЕС, че гражданското общество и местната власт в столицата са единни във волята си да противодействат на словото на омразата, ксенофобията, расизма, антисемитизма и екстремизма, заявяват организаторите. Очаква се една от темите да е и провеждането на Луковмарш у нас.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"