17 Април 2024сряда02:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МВР в Шумен самоволно събирало данни за БСП

Докладът на Сотир Цацаров потвърди опасенията на левицата, смята Драгомир Стойнев

/ брой: 32

автор:Дума

visibility 558

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви вчера, не прокуратура, а МВР, по своя инициатива е изискало от БСП вътрешнопартийни данни. Припомняме, че на 8 февруари социалистите поискаха проверка на работата на шуменското държавно обвинение. От левицата обвиниха разследващите в политическа репресия и се възмутиха, че са изисквани данни от присъствени списъци и протоколи на партийни заседания.
Няма нарушения в работата на Районната прокуратура в Шумен по сигнала за документно престъпление от член на БСП, гласи становището на Цацаров. Той твърди, че подчинените му са спазили закона. В становището обаче се посочва, че значителна част от информацията, изискана от председателя на Общопартийната контролна комисия на БСП с писмо на директора на ОДМВР в Шумен, излиза извън рамките на предмета на възложената проверка от прокуратурата. Според него събирането на данните не е съотносимо към предмета на извършваната проверка, както и не е възлагано по никакъв начин от прокурора. Това е предприето по инициатива на ОДМВР в Шумен, категоричен е Цацаров. Той е изпратил копия от доклада както на БСП, така и на министъра на вътрешните работи.
Зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Драгомир Стойнев коментира, че с изявлението си Цацаров е потвърдил тезата на левицата, че МВР се ползва за политически натиск върху опозиционните сили. Институциите се ползват за политическа бухалка да притискат хора, които не са членове на ГЕРБ и за нас това е недопустимо, възмути се той. Стойнев попита кой е разпоредил на Областната дирекция на МВР в Шумен да иска информация за членове и симпатизанти на БСП и какви действия ще се предприемат от страна на министъра на вътрешните работи.
"Как е възможно в демократична държава, страна член на ЕС, да се използват силовите министерства за натиск върху политически противници? Това е скандално", възмути се Стойнев. Той уточни, че едно е да се иска информация дали даден човек е бил член на партията в определен период, друго е да се изисква вътрешна информация, като протоколи от събрания, стратегии и кой какво е говорил. БСП настоява вътрешният министър да се яви в парламента, за да обясни как и защо е решено да се изисква вътрешнопартийна информация. Това е инициатива на някого и начин да се ползват службите за всяване на страх сред членове и симпатизанти на БСП, подозират от левицата.
"МВР хвърля сили и средства заради вътрешнопартийни проблеми в БСП и аз трябва да излизам за пореден път да се обяснявам. Няма политически натиск", даде спешен брифинг следобед вътрешният министър Валентин Радев. Той продължи да се оправдава, че МВР е изпълнило предписанията на прокуратурата. Стана ясно, че главният секретар на МВР е разпоредил проверка дали служители на вътрешното министерство са превишили правомощията си в Шумен.
 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ