29 Март 2024петък14:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

"Икар" за чест и достойнство за Иван Иванов

Статуетките на Съюза на артистите в България ще бъдат връчени за 44 път на 27 март - Международния ден на театъра

/ брой: 33

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1038

Националните награди "Икар" връчва по традиция Съюзът на артистите в България на 27 март - Международния ден на театъра. Тази година статуетките ще бъдат раздадени за 44-и път от 1974 г. насам, официалната церемония ще се състои в Народния театър "Иван Вазов". За 13-а година съвместно със Столичната община се осъществява Софийският театрален салон, в който са включени всички постановки, номинирани за "Икар" в съответната година. Това стана ясно на пресконференция на Съюза на артистите в България, с участието на председателя Христо Мутафчиев, както и на Цветана Манева и Стоян Пепеланов от седемчленната комисия, която е изгледала 110 постановки. Нейната задача е да оцени най-добрите постижения в областта на драматичния и кукления театър, цирковото и вариететното изкуство, драматургичното и критическото писане, техническото осъществяване, дублажа на филми и сериали, както и в областта на съвременната българска музика и съвременния танц и пърформанс.
Присъждат се две специални отличия: на актьора Васил Михайлов - за изключителен принос към българския театър (която той отказа, както ДУМА писа, с мотива, че това е неговият малък скромен протест за всичко онова, което става и не се случва в театъра), и на актьора Иван Иванов - за чест и достойнство.

Номинациите по категории

В повечето от 14-те категории са определени по три номинации, само в "Дебют" са пет. Наградата за режисура ще си оспорват Галин Стоев за "Танцът Делхи" от Ив. Вирипаев в НТ "Иван Вазов", Стайко Мурджев за "Еквус" от Питър Шафър в Младежкия театър "Николай Бинев" и Явор Гърдев за "Пияните" от Ив. Вирипаев в МГТ "Зад канала".
За водеща мъжка роля (по думите на Стоян Пепеланов това е много силна година по отношение на актьорските постижения) са номинирани Захари Бахаров за Бае Славе в моноспектакъла "Чамкория" по романа на Милен Русков, реж. Явор Гърдев в Театър 199 "Валентин Стойчев", Иван Юруков за Хорас в "Лисичета" от Лилиан Хелман, реж. Бина Харалампиева в НТ "Иван Вазов" и Мариус Куркински за авторския му моноспектакъл "Черното пиле" по разкази на Николай Хайтов, Продуцентска къща "Ажур Пико".
Лауреатката на водеща женска роля, за която Цветана Манева заяви, че е била много затруднена да определи само три имена, ще бъде излъчена между Радена Вълканова за Жена на възраст в "Танцът Делхи", Радина Кърджилова за Екатерина в същата постановка и Теодора Духовникова за Регина в "Лисичета".
В поддържаща мъжка роля се открояват Боян Арсов за Клариче в "Кралят Елен" по Карло Гоци, реж. Анастасия Събева, Театър "Азарян" в НДК, Сава Драгунчев за Самоквасов в "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)" от М. Горки, реж. Красимир Спасов в НТ "Иван Вазов" и Явор Бахаров за Микеле в "Редки тъпанари" - криминална комедия по филма на Марио Моничели "Неизвестни извършители", сценичен вариант Теди Москов и Симон Шварц, реж. Теди Москов, ДТ "Сава Огнянов" в Русе.
В категорията "Поддържаща женска роля" са номинирани Ана Пападопулу за Бърди в "Лисичета", Надя Дердерян за Варя във "Вишнева градина" от Чехов, реж. Василий Сенин, ДКТ "Иван Радоев" в Плевен и София Бобчева за Зина в "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)".
Сценографите, които очакват статуетката, са Никола Тороманов за "Пияните" и "Танцът Делхи", Светослав Кокалов за "Чамкория" и Юлияна Войкова-Найман и Борис Далчев за "Ревизорът" от Гогол, реж. Нина Димитрова на ДСТ "Алеко Константинов" и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".
За майсторско техническо осъществяване са номинирани "Танцът Делхи" и "Франкенщайн" от Ник Диър по романа на Мери Шели, реж. Стайко Мурджев в Театър "София".
Асен Аврамов за Програма Достоевски "Изгонването на бесовете" - "Бесове" по Достоевски, реж. Иван Добчев в ТР "Сфумато", Калин Николов за "Пияните" и Кирил Дончев за "Кради по-малко!" от Дарио Фо, реж. Ивайло Христов в ДСТ "Алеко Константинов" ще си оспорват приза за авторска музика.
Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите излъчва три номинации за критически текст: Ани Васева за "Що е то съвременен танц", "Метеор", Васил Рокоманов за "История на сценографията", НХА, и Младен Влашки за "Млада Виена в млада България: драматургията на "Млада Виена" и нейните театрални и литературни проекции в България до 1944 г.", изд. "Хермес".
Гилдията на творците в кукленото изкуство номинира актьорския екип на "Авеню Q" по оригиналната идея на Робърт Лопес и Джеф Маркс, реж. Уест Хайлър (САЩ) и Петър Кауков в Столичния куклен театър, Владо Ковачев за музиката в спектакъла "Парченцето" по мотиви на Шел Силвърстийн, реж. Веселин Бойдев, ДКТ Бургас, и Делян Кьосев за Кмета в "Драконът" по Евгений Шварц, реж. Бисерка Колевска, ДКТ Сливен.
Гилдията на творците в кукленото изкуство посочва две номинации за куклен спектакъл: "Парченцето" и "Светулки" от Андрей Филипов, реж. Катя Петрова в Театър 199.
Кандидатите за "Икар" за съвременен танц и пърформанс, излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства, са Ива Свещарова и Вили Прагер за "Shamebox" на Брейн Стор Проджект и ДНК в НДК, Галина Борисова за "Тук долу всички люляци умират" на ДНК в НДК и Ида Даниел и Александър Митрев за "Повече не, или така нареченият Бернхард" на Сдружение "Нейно Величество Тенджерата под налягане" и ДНК в НДК.
Статуетката за съвременна българска музика ще вземе един от тримата номинирани, излъчени от Гилдията на музикалните артисти: Васил Петров за песента му "Възкресение", Любомир Велев за албума "Metamorphosis" или проф. Симеон Венков за пиесата "Петруна".
Гилдията на актьорите, работещи в дублажа, предлага златен глас да бъде избран между: при жените - Ася Рачева за Мама и Имелда в "Тайната на Коко", Гергана Стоянова за Регина в "Червената кралица" и Даниела Йорданова за Маргарет Тачър в "Желязната лейди"; при мъжете - Петър Бонев за Олаф в "Замръзналото кралство-Коледа с Олаф", Христо Узунов за Фома в "Мутра по заместване и Явор Караиванов за Ектор в "Тайната на Коко".
Гилдиите на атракционните и сценичните изкуства и за вариететно изкуство посочват номинациите на Калоян Павлов за спектакъла "Мистичен ритъм" и Николай Коев за постижения в областта на "Кристал баланс". Наградата за цирково изкуство, излъчена от Гилдията на цирковите артисти, се присъжда на Васил Романов за приноса му към цирковото изкуство.
Младите актьори в театъра са много и много добри, отбеляза Цветана Манева, като изтъкна страстта, с която те защитават героите си на сцената. По нейните думи това е едно предизвикателство към по-зрялото и старото поколение, което е хубаво да следи изявите на младите си колеги. Според именитата актриса мнозина заслужават внимание, но в категорията "Дебют" е възможно да бъдат посочени само пет предложения. Това са Антъни Пенев за Пьотр Сергеевич Трофимов във "Вишнева градина" от Чехов, реж. Василий Сенин, ДКТ "Иван Радоев" в Плевен, Неда Спасова за Варвара Петровна в Програма Достоевски "Изгонването на бесовете" - "Бесове" по Достоевски, реж. Иван Добчев, ТР "Сфумато", Николай Желев за Лео в "4000 мили" от Ейми Херцог, реж. Владимир Люцканов, Театър 199, Надя Керанова за Естел, Мартина Кръстева за Инес и Радослав Владимиров за Гарсен в "Без изход" от Жан-Пол Сартр, реж. Дарий Чавдаров, Театър "Друга линия" и Център за култура и дебат "Червената къща", Шахин Шехзен и Антоан Петров за Антон Антонович Сквозник-Дмухановски (градоначалник) и Денис Хаят и Павел Емилов за Иван Александрович Хлестаков (чиновник от Петербург) в "Ревизорът" от Гогол, реж. Нина Димитрова, ДСТ "Алеко Константинов" и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Софийски театрален салон

Няколко съпътстващи събития ще се състоят в рамките на Софийския театрален салон. На 8 март е специалното издание на Пощенска кутия за приказки. На 18 март салонът ще бъде открит официално с "Кралят Елен" в Театър "Азарян". Изложба, посветена на именития актьор Велко Кънев, ще бъде подредена на 19 март от 17 ч. пред Народния театър "Иван Вазов". На 21 март от 16 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде представена книгата "Театърът, наречен "Надежда". Същия ден от 19 ч. в Столичния куклен театър започва официалната церемония по връчването на наградите "Сивина" по повод Международния ден на кукления театър. На 24 март пред Столичния куклен театър се открива Кукленият софийски театрален салон.


Иван Иванов


Цветана Манева и Стоян Пепеланов на пресконференцията в "Перото"
Снимки САБ/фейсбук
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 182

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ