28 Март 2024четвъртък15:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Българо-френски концерт в зала "България"

/ брой: 33

автор:Дума

visibility 15

Френският институт в България представя концерт на групите "A Filetta" и Ева квартет на 20 февруари от 19 ч. в зала "България". Той се организира със съдействието на Корсиканската териториална общност и ЗД "Армеец".
Концертът е творение на Жан-Клод Аквавива от полифоничния ансамбъл "A Filetta" в сътрудничество с българките от Ева квартет. Репертоарът, който ще представят двете формации, свидетелства за собствената им траектория през изминалите години и включва поредица от авторски композиции на Брюно Куле и Жан-Клод Аквавива, в които мъжки (A Filetta) и женски (Ева квартет) гласове се вплитат в перфектна хармония, съчетание от нежност и известна суровост на тембъра, с лесно разпознаваем произход - диви, планински, загадъчни земи, оплодили изумителни хармонични и ритмични похвати. Красиво пътуване от Изток на Запад, в което сърцата на Средиземноморието, Кавказ и Балканите пулсират с едно и също темпо.
През 80-те светът се влюбва във вокалния феномен "Мистерията на българските гласове". По същото време в цяла Европа ефирът се отваря за полифоничното пеене на Корсика, Сардиния, Албания, Грузия и други страни. В края на същото десетилетие полифоничният състав "A Filetta" полага началото на ежегодните "Срещи на многогласното пеене" с участието на подобни ансамбли за традиционно пеене от цял свят. На едно такова събитие корсиканците се срещат с нашите Ева квартет, а влюбването е от пръв поглед. След време френският композитор на филмова музика Брюно Куле приканва двата състава да съберат гласове в саундтрака към филма на Жак Перен "Мигриращи популации". Сега двете групи се събират отново в София.


Ева квартет


"A Filetta"
Снимка (с) Didier D. Daarwin - AKA Design
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ