25 Април 2024четвъртък16:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Солисти на Болшой театър танцуват в "Спящата красавица"

Дария Хохлова ще бъде Аврора, а Артемий Беляков - Дезире, на сцената на Софийската опера и балет

/ брой: 33

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 355

Петата поред версия на прочутия балет на Чайковски "Спящата красавица" ще се играе отново на сцената на Софийската опера и балет на 24 февруари от 19 ч. и на 25 февруари от 16 ч.
В спектакъла участват 100 артисти - 60 души балет и 40 деца от Националното училище за танцово изкуство. "Времетраенето е скъсено на 1 час за първото действие и час и 10 минути за второто. Общата продължителност на представлението е два часа и половина. Живеем в динамичен свят и разбираме, че трудно можем да задържим съсредоточено вниманието на публиката в продължение на три часа и половина, както бе в миналия вариант на "Спящата красавица", изтъква Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета на Софийската опера и балет. "Предишната версия бе с твърде модернистична хореография, твърде дълга", допълва директорката на балета.
"Правил съм тази постановка за първи път през 1984 г. Ние разбираме, че сега живеем в друг свят и сме други хора. "Спящата красавица" в Русия някога е бил типичен имперски балет с множество антракти, който е продължавал много дълго и е бил повод за социални срещи, създаване на контакти. В тези почивки в миналото хората са се срещали, разговаряли са и дори са се влюбвали. Комуникацията днес е съвсем друга, затова предлагаме стегнат вид на постановката, без да го лишаваме от богатството на хореографията на Петипа", изтъква сценографът Иван Савов.
Диригент на спектаклите ще бъде именитият маестро Григор Паликаров.
В главните роли ще се изявят солистите на Болшой театър Дария Хохлова като Аврора, и Артемий Беляков като Дезире. Участват още Диляна Никифорова, Дарина Бедева, Александър Александров, Боряна Петрова.


Дария Хохлова и Артемий Беляков в ролите на Аврора и Дезире
Снимка Софийска опера и балет

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 354

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 280

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ