26 Април 2024петък06:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Палитра

Изложба, посветена на творческото дело на Найден Петков

/ брой: 33

автор:Дума

visibility 36

26 творби на Найден Петков (1918-1989) може да се видят в зала 1 на Художествената галерия - Добрич. Това са живопис и рисунки от фонда, които са малка част от значимото му и многостранно творчество. Работите са рисувани в периода 1965-1981 г., като някои от тях са откупувани от Общите  изложби "Земята и хората", които са откривани в Добрич и от самостоятелната му изложба в галерията през 1981 г.
Приятелите и колегите му описват Найден Петков като "дълбок, мъдър, надарен с тънката чувствителност на поет, съчетаващ артистичност и благородство, майсторство и човешко достойнство." Този аристократ на духа е свързан трайно с Добруджа и за това част от живописните платна имат връзка с добруджански полета, терени, балчишки пейзажи.
"...Макар и малобройна, колекцията представя художника с двете му същностни лица - като майстор на живописта на прима – живопис-дихание и като майстор на многопластовата фрескова живописна тъкан. ….Обичаните от майстора мотиви са къс от родната природа, градски пейзаж, натюрморт или интимен портрет. Добруджа трайно вълнува художника. Чертите й търси и опоетизира в цикъла платна, в които изначалният, философски възторг от силата на земята ражда експресивни с осезаемата си пластичност платна...", пише Ирина Аврамова, изкуствоведка.
Найден Петков е роден в с. Видраре, Софийско. Учи в Първа мъжка гимназия в София и  Художествената академия, специалност живопис при проф. Никола Ганушев. Петков участва в Отечествената война и през 1945 г. показва цикъл рисунки в изложбата "Фронт и тил". Същата година е приет за член на СБХ, а през 1946 г. получава наградата на Министерството на народната отбрана за творбата си "След боя при Ниш".



 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ