26 Април 2024петък19:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Народна медицина

Евтино популярно лекарство сваля два пъти риска от деменция?

Има ли надежда за 100 хил. българи с болестта на Алцхаймер и близо 60 хил. с ревматоиден артрит

/ брой: 33

автор:Аида Паникян

visibility 12701

Често предписвани и евтини лекарства, използвани за лечение на ревматоиден артрит, могат да намалят наполовина риска от развитие на деменция и Алцхаймер, сочи ново проучване, резултатите от което са публикувани в списанието Alzheimer’s And Dementia: Translational Research And Clinical Interventions. Резултатите от него дават надежда, че медикаментите могат да помогнат при деменцията, за която в момента няма лечение.
Учените са сравнили резултатите при 3876 пациенти, които приемали противовъзпалителни антиревматични лекарства (DMARDs), с тези при 1938 пациенти, които не приемали такива медикаменти. Във фокуса на наблюдението бил препаратът метотрексат, който освен другото е и много евтин – една таблетка струва стотинки. При пациентите, приемали лекарствата, рискът от алцхаймер и други форми на деменция паднал наполовина.

Възпалението


е в основата на много други болести, търсят как да го блокират при артрит ревматизъм. "Резултатите ни вдъхват оптимизъм, че правим крачка напред в лечението на тази неврологична болест", заяви проф. Крис Едуардс от Биомедицинския изследователски център - Саутхамптън. Въпреки че сега медицината разполага с доста лекарства за смекчаване на симптомите при деменция и алцхаймер, все още няма лечение за тези заболявания.
Над 850 000 души във Великобритания страдат от деменция, като най-често срещаната форма е алцхаймер. В България около 100 000 души страдат от болестта на Алцхаймер. Ревматоидният артрит пък е хронично състояние, което причинява болка, оток и скованост в ставите. От него страдат между 50 000 и 60 000 българи.
Проф. Едуардс уточни, че възпалението е важен фактор в много други заболявания, включително и деменцията. Според него лекарствата, прилагани за намаляване на възпаленията при ревматоиден артрит, биха били от полза и за пациенти с други заболявания. Вече има данни, че такъв положителен ефект се наблюдава при хора със сърдечносъдови заболявания. Първоначалните обещаващи резултати при тази група пациенти вече са проучват допълнително в разширени клинични проучвания, поясни ученият.
Д-р Сара Исмарисио, ръководителка на звеното за проучвания в Alzheimer’s Research UK, се изказа доста

предпазливо

по отношение на новите открития. Тя припомни, че и преди е наблюдаван положителен ефект от употребата на противовъзпалителни лекарства при алцхаймер. След това обаче в нови клинични проучвания това не е било доказано категорично. Съветът към пациентите е да приемат само лекарствата, предписани им от лекуващия ги лекар.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ