16 Април 2024вторник14:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Как проф. Далчев обезсмърти дряновските герои

Именитият наш скулптор отива няколко пъти в града, за да изработи паметника "Майка България" и каменния барелеф на чешмата в село Никоевци

/ брой: 33

visibility 548

Любомир Димитров

Преди 70 години именитият български скулптор проф. Любомир Далчев идва в град Дряново, за да изработи паметника "Майка България", посветен на загиналите дряновци във войните. Той се намира на площада срещу кметството и идеята за неговото построяване е още от 1943 г. Предложена е от ръководството на града и от местни жители, които или са участници в бойните действия, или имат загинали близки през войните, водени от страната ни.
Прави се дарителска акция за събиране на помощи за построяването на монументална творба, като първи в книгата са записани ученици от трети клас на дряновското училище. Те изработват специални лентички, с които закичват всички дряновци, а парите дават на кметството като символична лепта за благородното дело.
Втората световна война, а и политическите промени след 9 септември 1944 г. забавят осъществяването на проекта, но през 1945 г. проф. Далчев се съгласява да измайстори паметника за дряновските герои във войните. Това става благодарение на приятелството на дряновския поет-класик Атанас Смирнов с брата на скулптора - поетът Атанас Далчев.
Монументът е изваян от бял мрамор във формата на арка, от дясната му страна е поставена фигурата на жена с дете на ръце и по-голямо момиче до нея, жената е в очакване на мъжа си от фронта.
Паметникът е открит през 1946 г. и до днес дряновци и гости на града полагат тук цветя пред подвига на героите.
Малко по-късно Любомир Далчев прави каменен барелеф над чешмата с изворна вода в село Никоевци (днес квартал на Дряново). Той представлява приклекнала девойка, изливаща вода от антична амфора. Образно казано, тя налива водата в съдовете на всеки пътник, отбил се да утоли жаждата си.
Около младата жена кръжат бели лястовици, които изразяват в скулптурната творба съжителството между човека и майката Природа. А има и символика: броят на тези птици на надеждата е 7 - числото на Вселената, което означава сплотеност и сигурност.
Ще припомня на читателите, че проф. Любомир Далчев е завършил академията в Рим, като е специализирал в Париж. Прави приживе забележителни скулптурни пластики на Съдебните палати в София и Русе, проектирани по-рано от дряновеца, архитект Пенчо Койчев. Твори и на сградите на БНБ в столицата и на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Далчев изработва монументите и на моста "Под игото" в Габрово, както и паметника на Рачо Ковача в столицата на хумора и сатирата. Негови са паметниците на писателя Йордан Йовков в Добрич, на Гоце Делчев в Скопие и на Коперник във Варна.
Големият наш творец живя 23 години в САЩ, в градче, близко до Сан Франциско. Поради това той беше обявен за невъзвращенец и дори за предател на родината. Имало е нелепата и глупава идея на някои чиновници от Комитета за изкуство и култура, творбите на известния скулптор да бъдат разрушени или да се приписват на други монументалисти. Тогава си спомням как на младото поколение се казваше, че автор на паметника в Дряново е Иван Фунев, също прочут и много уважаван наш скулптор...
Любомир Далчев доживя достолепните близо 100 години, а творбите му се оценяват и днес по достойнство от специалисти и почитатели по света.


Проф. Любомир Далчев


Паметникът на загиналите във войните дряновски герои


Барелефът на чешмата в село Никоевци, квартал на Дряново

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 174

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 174

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ