25 Април 2024четвъртък10:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

САЩ и Турция правят опит за стопляне на отношенията

Тилърсън пристигна в Анкара на помирителна мисия

/ брой: 33

автор:Дума

visibility 32

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън пристигна в Турция в опит за намаляване на напрежението между двата натовски съюзници, което достигна до ново измерение заради протичащата военна операция на Анкара в Сирия. По време на двудневното си посещение в турската столица Тилърсън, който за последно беше там през юли 2017 г., ще проведе разговори с външния министър Мевлют Чавушоглу и президента Реджеп Тайип Ердоган. Най-интригуващият въпрос е дали след срещите със съветника по въпросите на националната сигурност на САЩ Хърбърт Макмастър и с министъра на отбраната Джеймс Матис, Тилърсън идва в Турция с някакво ново предложение за "ремонт" на двустранните връзки. Очакванията на Анкара са за "конкретни стъпки".
Матис се срещна с турския си колега Нуретин Чанъклъ в сряда на военните министри на НАТО в Брюксел. Срещата започна при привидно хладно отношение на Матис при тяхното ръкостискане пред медиите. По време на разговорите Матис призова за "подновен фокус върху борбата срещу ИД и да се предотврати всякаква възможност на терористичната групировка да си възвърне отнетите територии в Сирия", заявиха от Пентагона.
Операцията на Турция срещу подкрепяната от САЩ кюрдска милиция в Сирия добави потенциално непреодолим нов проблем към поредицата от проблеми, които замъглиха отношенията между Вашингтон и Анкара. Все още няма американски посланик в Турция, след като Джон Бас отпътува миналата година, а през декември м.г. двете страни имаха сблъсък в стил "око за око" заради прекъсване на визовите услуги. Според анализатори нивото на напрежение е подобно на това през 2003 г., когато Турция отказа да позволи на войски на САЩ да действат от нейна територия за войната в Ирак или дори от последствията от навлизането на Анкара в Кипър през 1974 г.
Ердоган допълнително повдигна напрежението, като предупреди американските войски да се изтеглят от Манбидж, град, контролиран от ОЗН, намиращ се на изток от Африн, където се провежда основната операция, което предизвиква опасения за сблъсък.
"Ще отидем в Манбидж и ако са там, това е твърде лошо за тях", каза високопоставен турски служител пред АФП. Когато американски командир каза пред в. "Ню Йорк таймс", че ще реагира "агресивно" на каквито и да е атаки от страна на Турция, Ердоган не се отметна от думите си. "Много е ясно, че онези, които правят такива забележки, никога не са усещали османски шамар", каза той.
В същото време главният президентския съветник Йигит Булут заяви пред турската телевизия TRT, че "не се съмнява", че САЩ имат план Гърция да атакува Турция, докато армията й е ангажирана в Сирия, пише "Катимерини". Отговорът на Турция, според Булут, ще бъде твърд. Той добави, че Гърция не може да се мери с мощта и силата на турската държава, допълвайки, че би било като да влезеш в сблъсък с гигант. Булут предупреди, че ужасни последици ще настъпят за Гърция, ако посмее да го направи. По-рано този месец съветникът на Ердоган направи подобни коментари относно спорните скали Имия/Кардак, които щяха да доведат Гърция и Турция до война през 1996 г. "Ще счупим ръцете и краката на всеки полицай, на премиера и на всеки министър, който се осмели да стъпи на Имия в Егейско море", заплаши той.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 671

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 849

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 781

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 670

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 784

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ