26 Април 2024петък08:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Закон за социалните услуги щe има чак в края на октомври

Кислородолечение може да има от 2019 г., обеща зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков

/ брой: 33

автор:Аида Паникян

visibility 602

Проектът на Закон за социалните услуги ще бъде готов до 15 октомври и до края на месеца се очаква да бъде приет от Министерския съвет. Това увери министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Стана ясно, че предишният вариант на законопроекта не е бил приет, но не и дали новият вариант ще бъде с нова парадигма. Представители на организации на хора с увреждания поискаха да знаят ще се погрижи ли държавата те да могат да работят това, което е във възможностите им, а не просто да им се подхвърлят някакви социални помощи. Красимира Обретенова, майка на дете с увреждане, подчерта, че е необходимо да има мултидисциплинарна комисия или друг орган, който да оценява възможностите и здравното състояние на хората с увреждания, вместо това да правят социални служби, които, без да вземат предвид медицинската страна на увреждането, решават какви медицински изделия да им дават. Не чух да се предвиждат институционални промени, каза Обретенова и призова депутатите: "Спрете да прахосвате парите на това клето общество!"
Взели сме мерки ТЕЛК-овите състави да бъдат по-компетентни и по-мобилни, заяви Светлана Йорданова, зам.-министър на здравеопазването. По думите й трябва да има около 400 специалисти, които да дават индивидуална оценка за работоспособност по международен стандарт и система.
ДУМА припомня, че по-рано родители на деца с увреждания пратиха писмо до председателя на комисията Антон Кутев с настояване за реални промени в политиките към лицата с увреждания. Според тях е необходимо спешно да заработи електронен регистър за хората с увреждания, за който вече са усвоени средства. Искаме да знаем, че ще бъдат решени поне отчасти проблемите на хората с увреждания, обърна се Кутев към министъра.
Между 15 и 17 хил. души се нуждаят от кислородолечение, но плащат сами за апаратура и консумативи, заяви представителят на пациентската организация Стефан Тамбуев. Лечението на хората с хронична дихателна недостатъчност се провежда в специализираните болници за белодробни заболявания, което се плаща от касата, каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Според него за домашно лечение са необходими средства в бюджета на НЗОК, но това може да стане догодина.
Относно присаждането на бял дроб на български пациенти стана ясно, че е необходимо да бъде подновено споразумението на България с университетската болница във Виена, където се извършват тези трансплантации. От ИАТ са писали писмо до предишния и настоящия екип на МЗ. В момента двама български пациенти са в листата на Евротрансплант и чакат подходящ донор, за други двама не са изчерпани възможностите за лечение, двама са починали, а трима пациенти са нетрансплантабилни, обясни д-р Пенков.



Антон Кутев събра представители на две министерства, на НОИ, Агенцията за хората с увреждания, за да решат поне отчасти проблемите на хората с увреждания
снимка Емилия Костадинова

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ