Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Живот

Платиха 6000 лева за ракета на Гришо

За първи път на Виенския бал в София бе организиран благотворителен търг

Альона Нейкова

19. Февруари 2018 , брой: 34   1170   0Тенис ракетата на Григор Димитров, с която спортистът спечели турнир в Синсинати, бе купена за 6000 лв. от Пламен Ташков. Бизнесменът упорито наддава за спортния аксесоар по време на първия благотворителен търг в рамките на Виенския бал в българската столица. Като дарител на най-голяма сума за каузата на събитието - събиране на средства за детски домове от семеен тип в София, семейство Ташкови бе удостоено и със специална значка от Сдружение "Виенски клуб", както и с изненада от известна сладкарница. Сред лотовете на аукциона се открои също уникалната икона "Св. Серафим чудотворец" със сребърен обков с аметист, за която бяха платени 3000 лв. Вниманието на гостите бе привлечено и от "Композиция" на художника Деян Вълков, фруктиера от края на ХIХ век и др. Събраните средства от търга са 15 500 лв.
От традиционната томбола на събитието, билетите за която струваха 10 лв., някои гости спечелиха козметика, ваучери за маркови обувки, перлени бижута, почивки, самолетни пътувания до столицата на Австрия и др. Приходите от благотворителната лотария са 7780 лв. Размерът на цялата сума от проявата ще бъде обявен в края на април.
"С тези средства ще продължим да правим добри дела", подчерта Мария Нейкова, председател на Сдружение "Виенски клуб" в София. 18-ият бал в столицата ни бе официално открит от Н.Пр. Роланд Хаузер, който го нарече "символ на отличните отношения между България и Австрия". Йорданка Фандъкова, облечена в тоалет на дизайнерката София Борисова, подчерта, че това е едно от "най-елегантните културни събития" у нас. Кметът на София припомни, че Виена е най-добрият град за живеене, от който трябва да вземаме модели и за нашата столица. Изпълнителният съветник в направление "Образование и интеграция на младите хора" от Австрия - Юрген Чернохорски, разкри, че с делегацията си е посетил детска градина в София и е останал очарован как малчуганите танцуват валс.
Уменията си в такт три четвърти показаха и дебютантите, подбрани от най-елитните столични гимназии. С класическите изпълнения на оркестър и балет гостите се потопиха в атмосферата на аристократична Виена. Менюто за поредна година бе дело на Готфрид Ганстерер, майстор-готвач от Виена, който осигури предястие от пушени патешки гърди с желирани зеленчуци, за основно сервира кебап от сърна с червено зеле и кнедли, а за десерт - топфенщрудел с ванилов сос.
Дамите си тръгнаха от бала с подаръци: от община Виена - колие с перла и рубин, вдъхновено от стила на ерцхерцогинята на Австрия Мария Тереза, и носна кърпичка с шевици от Столичната община.

С танц на дебютантите бе тържествено открито събитието в София
Снимка АВТОРКАТА

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"