27 Април 2024събота07:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандално

Ще си отиде ли предсрочно и 16-ият шеф на касата?

Как правителствата на Бойко Борисов лесно се отървават от здравни шефове

/ брой: 34

автор:Аида Паникян

visibility 1646

Министърът на здравеопазването ще поиска шефът на касата да подаде оставка. Нищо ново. Въпросителните обаче не са малко. В навечерието на преговорите за нов Национален рамков договор уместно ли е касата на бъде обезглавена? Или просто трябва час по-скоро мястото да бъде заето от "наш човек"? Премиерът от Мюнхен каза, че било редно всеки министър да работи със своя екип и че Кирил Ананиев трябвало сам да си подбере хората. Или Бойко Борисов не е наясно, че НЗОК е обществен фонд, или по-лошо - вече е сигурен, че този обществен фонд е национализиран и държавата - в лицето на финансовия и здравния министър и на премиера - диктува какво трябва да се случва там. Очевидно на Борисов му е все тая, че парите в този фонд не идват от държавата, а от нашите здравноосигурителни вноски!
Не са малцина онези, които пророкуват, че за мястото на проф. Камен Плочев отдавна е определен "наш човек". Мнозина предполагат кой е. Да не забравяме, че още по времето на кабинета "Борисов 1" започна одържавяването на касата. Управителят й може да бъде предлаган само от партиите, т.е. е политическа фигура, която, ако не изпълнява партийната повеля, си отива. Или си отива, когато се появи подходящата калинка.  
А не се ли очакваше Плочев да си тръгне след смяната на здравния министър? Да. Може би единствено той не го е очаквал. Защото бе "избран" измежду себе си и себе си от парламента, когато министър бе бившият шеф на ВМА Николай Петров. Петров стабилно се бе заобиколил от бивши подчинени и колеги - зам.-министрите Мирослав Ненков (координатор по донорство и началник отделение в КАРИЛ във ВМА) и Лидия Нейчева (бивш кадър на ВМА). А касата, след напускането на Глинка Комитов, очаквано бе оглавена от кадър на ВМА - началникът на Катедрата по инфекциозни болести проф. Камен Плочев.
Защо уважаван професор се съгласи да заеме ветровит пост, от който трябва да се управляват около 4 млрд. лв.? По време на изслушването му в здравната комисия (26 юли 2017 г.) Плочев "влезе" с летящ старт и думите му "Плащаш за бутик, получаваш "Илиянци" се превърнаха в крилата фраза. Пак тогава Плочев бе категоричен, че алгоритмите на клиничните пътеки трябва да се променят и направи забележката: "Кой ги е писал, как ги е писал, как ги е добавял, как ги е прибавял - наистина, повярвайте ми, колеги, чета безумия!" Даже направи заявка да работи за въвеждане на диагностично-свързаните групи (възрастните хора "боледуват не по една клинична пътека, а по клинична "магистрала" от пътеки, по много заболявания" - б.р.). Разбира се, нищо не се случи, защото управителят на касата е безгласна буква, но май Плочев не го осъзнаваше.

Какво или кой подхлъзна Плочев


На пръв поглед дълговете на българската каса към европейските здравни фондове. Те не са от вчера и са предвидими, защото например през юни 2017 г. се знае какво трябва да се плати през цялата 2018-а. Това са напълно предвидими разходи, което ще рече, че е можело да бъдат заложени в бюджета. Защо толкова добри финансисти, каквито са последните двама шефове на надзора на касата - Начева и Ананиев, не са предвидили тези пари в бюджета остава загадка. При изслушването на Плочев в парламентарната комисия по здравеопазване Нигяр Джафер от ДПС го попита как ще се справи с "неразплатените около 300 млн. лв., които липсват и са дефицит в момента от НЗОК - пари, които касата дължи на договорните партньори?" Кандидат-управителят каза, че може да отговори "след една седмица, след няколкочасови разговори със зам.-министър Ананиев", който тогава бе шеф на Надзора на НЗОК.
Пари за дълговете към чужди каси никога не е имало достатъчно. В годините се водеха преговори, плащаха се разсрочено, непосредствено преди да започнат да текат лихвите. Ей така: ако мине - мине. Ако не, пациентите имат право да съдят касата. Само че българите вече

не получават дори спешна помощ в страни от ЕС


дори с Европейската здравна карта. Здравната помощ за нашенци в страни от ЕС вече стана недостъпна заради неплатените борчове. И ако днес има някакъв проблем, той далеч не започва от Плочев и Ананиев няма защо да измива ръцете си с  управителя на НЗОК. От 2010 г. управителят на касата няма глас и "ръководи" недофинансирана институция в недофинансирана система, уж обществен фонд, който в края на годината получава неподлежащ на корекции, нито дори на обсъждане, подхвърлен като милостиня от МФ бюджет.
Та тези пари - над 271 млн. лв., се оказаха камъчето, което катурна каруцата на Плочев, решил през главата на правителството да иска актуализация на бюджет, приет преди месец и половина. Иначе писмото, превърнало се в ябълката на раздора, е от 2 февруари т.г. и в него за пореден път МЗ се уведомява за задълженията на българската държава по искове от европейски здравни фондове за възстановяване на разходите по лечение на български граждани в чужбина. Със същото това писмо Плочев е опитал да запознае и парламентарните групи. Поне това е официалното обяснение от касата.
Не е необходимо Борисов да дава картбланш на Ананиев да се заобикаля със свои хора. Той го прави. За заместник си взе Жени Начева - първия управител на НЗОК, избран от парламента. След около 2 месеца на поста тя получава две обвинения за престъпления по служба. Сега Начева освен зам. здравен министър е и председател на Надзора на касата. На заседание в средата на декември тя иска от Плочев "да предложи корекция в съответните компоненти, механизми за отчетност, така че проблемът с т.нар. надлимитна дейност най-после да се реши". Самият Плочев се радва, че най-сетне ще се отърве от надлимитната дейност: "Това, че вие толкова много ни помагате и не гласувате надлимитна дейност, нас много ни радва и всички сме единодушни, че в момента това е правилният път. Никакво разрешаване на надлимитна дейност от бюджета. Това е нашата молба." (ДУМА, 29 декември 2017 г.). Очевидно Плочев като бивш военен е склонен да изпълнява всичко, което му се нареди. Колко удобен шеф на касата. Единственото, което иска, е да му дадат 600 лв. за костюм (ДУМА, 24 януари 2018 г.). Какво ли ще стане сега с тези пари?
Нещо повече: когато на едно от последните заседания другият здравен зам.-министър Бойко Пенков пита на кого му е хрумнало да мести касата и министерството в Центъра по хигиена, Плочев отговаря по детски наивно, че му е трудно да контролира хората си в Централното управление, защото офисите са в 3 жилищни блока на 3 различни улици и му е трудно да различава служителите си от живущите. И на слепеца става ясно, че Начева дерибейства в касата. Иначе защо да напуска подуправителския пост Димитър Петров? Още тогава - в средата на декември 2017 г., д-р Петров заяви, че в касата настъпва "прогресиращ хаос" и обясни, че управителят проф. Плочев не разбирал естеството на работа на здравноосигурителния фонд. Тогава Петров каза, че и за самия Плочев е по-добре да напусне поста, тъй като лесно може да бъде подвеждан за решения, които впоследствие ще се обърнат срещу него. Е, така и стана. Да не забравяме, че Димитър Петров и по времето на министър Петър Москов напусна подуправителски пост заради намесата на държавата в делата на касата. След скандала в петък Петров отново повтори, че Начева кадрува в касата, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници (през 2010 г. тя се прости с шефския стол точно заради промени в болнични бюджети - б.р.).
Запознати твърдят, че правителството е било подведено и за лекарствения мораториум, а за един от авторите на тази идея преди време Димитър Петров посочи Начева, която, преди да стане зам. здравен министър, бе експерт в МФ и съветник на тогавашния председател на Надзора Кирил Ананиев.
Докато Глинка Комитов бягаше преди вятъра и своевременно напусна шефския пост в НЗОК, явно прогнозирайки кой може да опере пешкира за това, че финансовият министър не дава пари, Плочев повярва, че може да повлияе на нещата и дори да ги промени. Самият той твърди, че високопоставен политик го заплашвал. Има ли учудени? А не би трябвало. Мнозина дори вероятно се досещат кой е той. Защото от края на 2009 г. такъв е стилът на ръководене на държавата ни: "Като се прибера, ще ги поканя (Ананиев и Плочев - б.р.) на среща да ги питам", заяви Борисов от Германия. Както обикновено

Бащицата лично ще раздаде правосъдие

Тогава ще стане ясно кой кое място ще заеме и как ще му наредят да се държи. Верен на себе си, Борисов твърди, че милиарди левове са осигурени за здравеопазването и "видяхме как са харчени пари за лекарства, как са източвани системите". Но как - не обяснява. Защото за него очевидно пари, дадени за здраве, ако не лъскат личното му его, са пари, хвърлени на вятъра. Пука ли му на някого, че връщат от чужбина здравноосигурени българи с право на лечение, защото някой е пропуснал да включи в бюджета едни 271 млн. лв.? Не. Освен на болните. Но те са в правото си да съдят държавата, а тя е длъжна да им плаща. С пари от собствените им данъци. Ала колцина ще доживеят възмездието и дали то ще им върне здравето? Със сигурност обаче молбите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов към народа за прошка няма да ги отведат в Рая.
И още нещо немаловажно: управляващите се канят да правят нови "заобикаляния" на закона, като малко по малко започват приватизация на държавни болници. Продават части от габровската болница, от врачанската, а сега се оказва, че и Варненският медицински университет проявил интерес за придобиване на собствеността на университетската болница "Св. Марина". А министърът на здравеопазването с охота е готов да им я предостави срещу добра оферта. Защо не? Собствеността на министъра не е собственост на персоната и лесно се продава.



Колегите от ВМА - проф. Николай Петров и проф. Камен Плочеви, и... бюджетарят Кирил Ананиев
снимки БГНЕС

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ