18 Април 2024четвъртък20:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Външно осъди Луковмарш чак след провеждането му

Цветан Цветанов се похвали, че му благодарели за неуспешните опити да се противопостави на шествието

/ брой: 34

автор:Дума

visibility 208

Луковмарш, срещу провеждането на който се обявиха десетки организации, бе осъден от българското външно министерство едва след провеждането му. Вчера от МВнР излязоха с декларация срещу поредната "демонстрация на ксенофобия, дискриминация и омраза". Маршът събра в България, която в момента е и председател на Съвета на Европейския съюз, хора от различни националности, дошли тук, за да демонстрират омраза и нетолерантност, констатират от външното ведомство, ден след като сред говорителите на Луковмарш се оказаха лица от Германия, Швеция, Естония и др.
Всеки акт на омраза и прослава на антисемитската и нацистката идеология е абсолютно неприемлив, сетиха се от МВнР. Десетина дни след като властта премълча за международната подписка срещу провеждането на Луковмарш, която вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер и представители на Организацията на евреите в България "Шалом" връчиха на Бойко Борисов и министър Екатерина Захариева, от МВнР се сетиха да им благодарят за усилията за повишаване на информираността по темата, както и за насърчаването на борбата с причините за антисемитизма и речта на омразата. От МВНР обещават да работят така, че "сборища" като Луковмарш да се превърнат в част от миналото.
Както ДУМА вече писа, подписката срещу неонацисткото шествие и искането за забраната му беше представена и на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в началото на февруари. От партията обаче премълчаха за това, а в деня на Луковмарш пресцентърът й се похвали с писмо от Сингер, в което той благодарял за "силната лична позиция" и тази на ГЕРБ срещу проявата. Краткото съобщение е придружено и със снимка, най-вероятно от срещата в началото на месеца.
Часове преди Луковмарш и посолството на САЩ у нас се обяви срещи проявата. В кратко изявление се уточнява, че ген. Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение. Посолството благодари за "всеотдайните усилия на българското правителство и на кмета на София Йорданка Фандъкова", които осъдили похода.
Факелно шествие на стотици неонацисти премина по централните софийски улици в София тази събота. Мотото на привържениците на Луков бе "Бъдещето ни принадлежи". По-рано през деня беше проведен и протест срещу марша, който започна пред Музея за история на София. Участниците се обявиха против пропагандирането на неонацистки идеи.
"Това шествие се провежда всяка година въпреки забраната на Столичната община. Трябва да признаем, че тези хора подхождат с особено познание по отношение на законодателството и винаги успяват да намерят начина, по който да го заобиколят. И тази година не успяхме да забележим върху тях фашистка или националистическа маркировка, което в някаква степен затруднява и органите на властта. В противен случай биха задържали лица, носещи такива знаци, но ние много добре знаем какво се крие зад този марш, знаем какви са посланията му и какви са хората, които отиват там", оправда се външният зам.-министър Георг Георгиев.
Припомняме, че организаторите на Луковмарш подадоха заявка за маршрута още през септември м.г. Столичният кмет Йорданка Фандъкова за първи път забрани шествието, позовавайки се на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Съдът обаче отмени забраната й, макар да прие някои от доводите за решението. Фандъкова бе задължена да предложи друг маршрут за провеждане на шествието. Кметицата обаче разреши само полагане на венци пред къщата на Луков на ул. "Тракия"1. През януари Пламен Димитров от БНС пише до Фандъкова и я уведомява, че шествието ще се проведе, но все пак очаква от общината да съгласува евентуален нов маршрут. Липсата на адекватно предложение за промяна в маршрута създава предпоставки за възникване на напрежение, които ще са пряка последица от поведението ви и ще рефлектират единствено върху вас като кмет на СО, предупреждава той.

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ