19 Април 2024петък09:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наука

Спрете обучението по хомеопатия

Лъженаука ни мами с "лекарства", в които няма нищо, заявяват 65 членове на БАН

/ брой: 35

visibility 1279

Както ДУМА съобщи на 13 февруари, 65 академици и член-кореспонденти на БАН са изпратили писмо до медицинските университети у нас, с което ги призовават да прекратят обучението по лъженауката хомеоптия. Авторите на писмото цитират изследвания и мнения на водещи организации в Австралия, САЩ, Русия и ЕС, които недвусмислено обявяват хомеопатията за псевдонаука. "Лечението" с хомеопатия заблуждава болните и забавя вземането на реални мерки от страна на медицината срещу съответните заболявания. Хомеопатичните препарати не се контролират както останалите медикаменти и затова някои от тях са и вредни за здравето. Тъй като хомеопатията, особено у нас, е много широко прилагана, след писмото на учените започнаха и спорове в медиите. За да знаят читателите ни какво конкретно се казва в писмото, го публикуваме изцяло. То е изпратено до ректорите на медицинските университети в София, Пловдив, Варна и Плевен.
      
Уважаеми Господин ректор,

През последните три години в редица големи държави, а напоследък и в Европейския съюз, настъпи определена промяна на официалното отношението към хомеопатията - от търпимост и безразличие, към активно неприемане и искания за ограничаване на разпространението на този неконвенционален и лъженаучен метод за лечение.
През месец март 2015 г. Съветът за обществено здраве и медицински изследвания към австралийското правителство (NHMRC) публикува обширен доклад, в който обосновано се констатира, че "въз основа на оценката на доказателствата за ефективността на хомеопатията няма заболявания, за които да има сигурни доказателства, че хомеопатията е ефективна. Хората, които избират хомеопатията, могат да изложат на риск своето здраве, ако отхвърлят или забавят лечението, за чиято безопасност и ефективност има сигурни доказателства".
През април 2015 г. Националният институт за здравеопазването (NIH) към Министерството на здравеопазването на САЩ публикува доклад с названието "Хомеопатия", в който се констатира, че има малко доказателства за това, че хомеопатията е ефективно лечение, че някои хомеопатични продукти съдържат значително количество ефективни съставки, които могат да причинят странични ефекти и лекарствени взаимодействия, а ключовите концепции на хомеопатията са несъвместими с основните понятия на химията и физиката. През 2015 г. FDA (Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ) обръща внимание на потребителите, че те не могат да разчитат на хомеопатичните продукти за лечение на астма.
През септември 2016 г. Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) стига до извода, че твърденията за ефективността на традиционните хомеопатични препарати, продавани без рецепта, се подкрепят само от хомеопатичните теории и няма валидни проучвания, използващи съвременни научни методи, доказващи ефективността на тези продукти. Препоръчва се рекламата на хомеопатичните продукти да информира потребителите, че няма научни доказателства за това, че продуктът действа и че твърденията за лечебното му действие се основават само на теориите на хомеопатията от 1796 г., които не се приемат от съвременните специалисти по медицина.
На 6 февруари 2017 г. Комисията за борба с лъженауката и фалшифицирането на научните изследвания при Руската академия на науките публикува Меморандум за лъженаучността на хомеопатията. Основните изводи, направени в Меморандума, са: 1) Многобройните клинични изследвания, проведени в различни държави, не са успели да демонстрират ефективността на хомеопатичните средства и методи за лечение; 2) Теоретичните обяснения за възможните механизми на действие на хомеопатичните препарати са в противоречие със съвременните представи за строежа на материята, строежа на живите организми и за действието на лекарствените средства; 3) "Принципите на хомеопатията" са догматични твърдения, произхождащи от донаучния етап от развитието на физиологията и медицината; 4) Хомеопатията не е безвредна, защото болните пренебрегват методите на лечение на научната медицина с доказана ефективност и това може да доведе до неблагоприятен изход, включително и до смъртта на пациентите. В Меморандума се отправят  препоръки за максимално ограничаване на ползването на хомеопатията и за поставянето й под контрол, валиден за конвенционалните лекарствени средства.
През септември 2017 г. Научният консултативен съвет на европейските академии - EASAC, публикува Меморандум със заглавие "Хомеопатични продукти и практики: оценка на доказателствата и осигуряване на съгласуваност в регулирането на медицинските изисквания в Европейския съюз". Основните изводи в Меморандума са: 1) Твърденията относно механизмите на действие на хомеопатичните препарати са неправдоподобни и несъвместими с установените научни концепции; 2) Не са известни заболявания, за които да има възпроизводими доказателства, че хомеопатията има ефект надхвърлящ "плацебо ефекта"; 3) Съществуват опасения доколко е осигурено информираното съгласие на пациента и неговата безопасност поради лошия или липсващ контрол при изготвянето на хомеопатичните продукти; 4) Забавянето в търсенето на медицинска помощ, основана на доказателства, може да доведе до значителни вреди на пациента; 5) Използването на хомеопатични продукти във ветеринарната практика е особено обезпокоително.
На европейските политици в Меморандума на EASAC се дават следните препоръки: 1) За всички лекарствени продукти, включително и хомеопатичните, трябва да има еднакви изисквания за ефикасност и качество. Ако даден продукт не отговаря на тези изисквания, той не трябва да бъде одобряван и официално регистриран; 2) Твърдения с рекламна цел за ефикасност,  безопасност и качество на всички лекарствени продукти, включително хомеопатичните, не трябва да се отправят без наличието на възпроизводими научни доказателства.
Висшите медицински училища в България се радват на широко обществено признание както у нас, така и в чужбина, защото подготвят висококвалифицирани специалисти, които практикуват съвременна, базирана на съвременната наука, медицина. В медицинските университети у нас се провежда висококачествена и световно призната научноизследователска работа в най-модерните области на научната медицина. Поради всичко гореказано, преподаването на хомеопатия в медицинските университети, под формата на свободно избираеми предмети или специализации, трябва да се разглежда като недопустим анахронизъм в медицината. Очевидно е, че дори само предоставянето на лекционни зали в медицинските университети у нас за т.нар. преподаване на хомеопатията от външни или вътрешни "специалисти" се използва от разпространителите на хомеопатичните продукти за подсилване на авторитетността на търговската им дейност. Неприемливо е лъженаучните "принципи" на хомеопатията, противоречащи на основните положения на физиката и химията, да се предлагат за изучаване от студентите или дипломирани специалисти по медицина и фармация след задължителните курсове по медицинска физика, биофизика и химия. При това неизбежно възниква и морално-етичният въпрос: допустимо ли е дипломиран лекар да предписва за лечение на пациенти хомеопатични препарати, след като добре знае, че в тях практически липсва активно лекарствено вещество и ефектът им не е по-силен от ефекта на плацебо.
Уважаеми господин Ректор,
Ние, долуподписаните Ваши колеги медици, биолози, химици и физици, общественици, академици и член-кореспонденти, членове на БАН се обръщаме към Вас с призив да вземете решение за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия във Вашия университет. Освен гореказаното, особено силно основание за това наше предложение е и сега действащият Закон за здравето. Съгласно чл. 169 от този закон, се забраняват всички форми на реклама на неконвенционални методи, включително свързването им с дейности по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация, а в чл. 166 на същия закон сред седемте определени неконвенционални методи е посочена хомеопатията. Преподаването на  хомеопатията в медицински университет е не само реклама на хомеопатията, а дори нещо повече - това е пропаганда на самата хомеопатия.
Надяваме се, че нашият призив ще бъде чут и разбран правилно, тъй като той цели укрепване на авторитета на българското висше медицинско образование и осигуряване на правото на милиони българи да получават ефективно, модерно и качествено лечение.
Настоящият призив е подкрепен от Съюза на учените в България (СУБ) с писмо от 18.01.2018 г.

Подписали:
Акад. Богдан Петрунов, чл.-кор. Чавдар Славов, акад. Радомир Радомиров, чл.-кор. Олга Полякова, чл.-кор.Лъчезар Трайков, чл.-кор. Григор Горчев, акад. Петя Василева, чл.-кор. Андон Косев, чл.-кор. Атанас Атанасов, чл.-кор. Емилия Пернишка, чл.-кор. Иван Илчев, чл.-кор. Ангел Стефанов, акад. Михаил Виденов, чл.-кор. Димитър Димитров, чл.-кор. Стоян Буров, чл.-кор. Мария Попова, чл.-кор. Цанка Цанкова, акад. Константин Косев, чл.-кор. Румяна Радкова, чл.-кор. Любен Димитров, чл.-кор. Васил Проданов, чл.-кор. Иван Добрев, акад. Александър Попов, акад. Кирил Боянов, акад. Иван Загорчев, акад. Евгени Головински, акад. Александър Петров, акад. Николай Попов, акад. Никола Съботинов, акад. Иван Иванов, акад. Ангел Гълъбов, акад. Христо Цветанов, акад. Ангел Попов, акад. Иван Миланов, акад. Васил Сгурев, чл.-кор. Филип Филипов, акад. Александър Александров, акад. Иван Попчев, акад. Минчо Хаджийски, чл.-кор. Атанас Ковачев, чл.-кор. Петко Петков, чл.-кор. Красимир Атанасов, акад. Дамян Дамянов, акад. Васил Големански, чл.-кор. Драга Тончева, акад. Борис Тенчов, чл.- кор. Георги Русев, чл.-кор. Елза Пъжева, чл.-кор. Мила Власковска, чл.-кор. Румен Панков, чл.-кор. Здравко Лалчев, чл.-кор. Красимир Данов, чл.-кор. Иван Димовски,   чл.-кор. Илия Рашков, чл.-кор. Димитър Цалев, чл.-кор. Вася Банкова, чл.-кор. Николай Витанов, чл.-кор. Петър Велинов, чл.-кор. Константин Хаджииванов, акад. Стефан Воденичаров, акад. Георги Марков, чл.-кор. Венелин Живков, акад. Чавдар Руменин, чл.-кор. Иван Ангелов, акад. Иван Юхновски - за контакти.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 590

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 489

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ