Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Октомври 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Сани доволна от шестото място

Успех е, че участвах на финала, призна Жекова

Владимир Николов

20. Февруари 2018 , брой: 35   239   0Най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова изрази задоволство от представянето си на Олимпиадата в ПьонгЧанг. Нейното шесто място във финала на сноубордкроса е най-доброто българско представяне на Игрите досега. „Щастлива съм. Няма какво да си кривя душата. Отидох за медал в ПьонгЧанг, но беше изключително трудно. В общи линии направихме, каквото беше по силите ни при тези условия. Те бяха предизвикателство за всички ни, но в крайна сметка съм много щастлива, че направих втори финал на Олимпийски игри. Това не е малко постижение в моята трудна дисциплина. Досега през сезона нямах възможност за голям финал поради изключително лоши чисто спортни обстоятелства. Просто нямах спортен шанс. Имахме много сблъсъци, но отпадах от големия финал. За сметка на това пък печелех малките. Знам какви са възможностите ми. Абсолютно добре подготвена съм и мога да спечеля всяко състезание, но в нашия спорт е въпрос на шанс, късмет и възможност. Във финалната серия имах много сложни ситуации, с които трябваше чисто стратегически да се боря. Всичко се случва буквално за минута и половина. Това е много кратко време и в това е сложността на моя спорт”, каза Жекова, която за четвърти път участва на Зимни игри.
„Досега нямах спортната възможност, но тя ще дойде. Имам още 3 старта до края на сезона. Чувствам се в отлична форма. Ще продължа с кондиционната си подготовка и ще се готвя за следващите три Световни купи. В момента съм в много изгодна позиция за победа, защото съм свършила много работа. Мога да карам добре, мога да карам бързо, мога да печеля състезания и наистина е въпрос на шанс и късмет. Не знам дали чисто в емоционален план обаче ще имам сили да продължа още един олимпийски цикъл. Много голяма отговорност е. Много години, много целенасочена работа. Още е рано да говоря за 4 години напред. Пък и не трябва да забравяме откъде идваме. България е много малка и снежните спортове се крепят на амбицията на много малко хора. Една шепа хора сме и не трябва да забравяме, че всеки един от нас, и моите колеги, даваме всичко спрямо възможностите, с които разполагаме и трябва да не омаловажаваме и техните резултати. Фактът, че всички ние сме там, значи, че сме успели”, заяви Жекова.
С нея от ПьонгЧанг се завърна и най-добрата ни алпийка Мария Киркова, която също участва на четвърта Олимпиада. „За мен беше голяма чест, че отидох на четвъртата си олимпиада и успях да се подготвя горе-долу добре. Дадох всичко от себе си и се радвам, че бях сред силен отбор. Видяхме, че Сани се представи супер добре. Доволна съм, че направих едно достойно каране. При алпийците условията бяха наистина тежки. Пистите бяха с доста по-различен сняг, отколкото сме свикнали да тренираме и да караме изобщо. Това по никакъв начин не ме притесняваше, защото каквито бяха условията за мен, такива бяха и за другите. Постарах се бързо да се адаптирам. Не беше лесно състезание, но смятам, че успяхме да се съберем и да представим държавата си по най-добрия начин. Моите ски за гигантския слалом са изгорели напълно и са за боклука. Аз от 3 години не съм в националния отбор, но има 2-3 момичета, които се развиват на доста добро ниво. Както се развиват мъжете ни скиори, така и те вървят нагоре и се надявам да са готови за следващата Олимпиада. Към момента не мога да кажа дали ще съм готова за още една Олимпиада. Последните години бяха много тежки за мен. Не е лесно да се подготвяш индивидуално. Гледам да си завърша сезона и след това ще мисля”, каза още ветеранката, която завърши 35-а в слалома и 40-а в гигантския слалом.


Сани Жекова бе изненадана при посрещането си от група малки почитатели
Снимка Спортал

Класиране по медали
 1. Норвегия    11    9    8    28
 2. Германия    10    6    4    20
 3. Канада     6    5    6    17
 4. Холандия     6    5    2    13
 5. САЩ     5    3    2    10
 6. Швеция     4    3    0     7
 7. Австрия     4    2    4    10
    Франция    4    2    4    10
 9. Южна Корея     3    2    2      7
10. Япония     2    5    3    10
11. Швейцария     2    4    1     7
12. Италия     2    1    3     6
13. Чехия     1    2    3     6
14. Словакия     1    2    0     3
15. Беларус     1    1    0     2
16. Великобритания     1    0    3     4
17. Полша     1    0    1     2
18. Украйна     1    0    0     1
19. Китай     0    5    2     7
20. Русия     0    3    8    11
21. Австралия     0    2    1     3
22. Словения     0    1    0     1
23. Финландия     0    0    3     3
24. Испания     0    0    2     2
25. Казахстан     0    0    1     1
    Латвия     0    0    1     1
    Лихтенщайн     0    0    1     1

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"