26 Април 2024петък12:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

София тегли огромен заем за горене на смет, връща го парното

Питат столичани дали са съгласни общината да поеме дълг до 67 млн. лева за новата инсталация за оползотворяване на боклука

/ брой: 36

автор:Деси Велева

visibility 83

Столичната община се кани да изтегли заем до 67 млн. евро, за да изгради спорната инсталация за изгаряне на сметта, която остава след преработката й в завода за отпадъци. За поемането на огромния дългосрочен дълг обаче първо ще бъдат попитани столичани на обществено обсъждане. На 28 февруари те трябва да дадат мнението си дали са съгласни Столичната община да вземе заема от Европейската инвестиционна банка. Предвижда се той да бъде изплащан от бъдещи приходи от "Топлофикация-София", като по него няма да има предвидено обезпечение. Средствата от заема са за съфинансирането на проекта от страна на кметството. Останалата част от сумата ще дойде по Оперативната програма "Околна среда 2014-2020 г." чрез Европейския фонд за регионално развитие. Очаква се целият проект да струва 157 млн. евро без ДДС. Тази стойност обаче нараства всяка година.
Инсталацията за изгаряне на така нареченото РДФ гориво, което остава след преработката на боклука в завода в с. Яна, местност "Садината", получи положителна екооценка от Министерството на околната среда и водите през 2016 г. През м.г. Столичният общински съвет окончателно даде съгласие София да кандидатства пред оперативната програма за финансирането на проекта. Тогава обаче не стана ясно каква част от сумата ще трябва да поеме Столичната община.
Намерението й е РДФ отпадъкът да се оползотворява и да произвежда енергия. Години наред обаче се чуват много гласове срещу инсталацията, която ще бъде разположена на площадка на ТЕЦ-София в район "Сердика". Според еколози изгарянето на отпадъка ще добавя още 13 тона фини прахови частици във вече замърсения въздух на столичани.
В момента общината е принудена да праща обработения отпадък до няколко циментови завода за изгаряне. Преди около година два от тях отказаха да приемат РДФ горивото заради неподходящи показатели за изгарянето му. Още тогава общински съветници от БСП изразиха тревога за реализацията на крайния продукт от работата на завода.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ