29 Март 2024петък08:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Прокуратурата подкрепя идеите на БСП срещу домашното насилие

В становище до парламента държавното обвинение приема предложенията за изменения в Наказателния кодекс

/ брой: 36

автор:Дума

visibility 24

Принципно съгласие със законопроекта на БСП за изменение и допълнение на Наказателния кодекс във връзка с домашното насилие изразява прокуратурата на България. Държавното обвинение е изпратило на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека становище, в което обяснява позицията си.
В средата на януари ПГ "БСП за България" обяви, че ще инициира промени в НК, насочени за борба с насилието над жени и деца. Измененията предвиждат домашното насилие да се третира като престъпление от общ характер, а не както досега - от частен характер. До момента това не даваше възможност подобни нарушения да се преследват със способите на държавното обвинение, обясни Корнелия Нинова. Подобно изменение означава, че за започването на наказателно производство за насилие ще е достатъчна жалба до прокуратурата, а не само до съда. Тъжбата няма да може да бъде оттеглена по искане на подалото я лице, а по наказателното дело ще се провежда досъдебно производство, става ясно от мотивите за допълненията в НК.
Социалистите предлагат и създаване на квалифициран състав, с който се увеличават наказанията срещу лица, извършили насилие и особено в случаите на рецидив. С тези предложения изпълняваме онези изисквания на Истанбулската конвенция, които очакват от държавите да приведат националното си законодателство в този вид, обясни Нинова. В чл.296 от БСП предвиждат създаването на ал.4, според която при повторен случай на насилие "наказанието е лишаване от свобода от една до пет години".
Прокуратурата споделя разбирането, че при актуалната уредба пострадалият е затруднен в ефективното доказване на фактите поради положението на зависимост, емоционална обвързаност и други подобни причини, които често могат да направят практически невъзможно организирането на обвинението от негова страна, пише в документа, подписан от зам. главния прокурор при ВКП Пенка Богданова. Според прокуратурата проектът съобразява пропорционално степента на намеса на държавата в отношенията между извършителя и пострадалия с оглед съществуващи между тях близост и родствени връзки. Държавното обвинение отбелязва, че измененията отчитат обществената опасност на престъплението и интереса на българските граждани и обществото като цяло. Нормативно обезпечава по-високата ефективност на разкриването и разследването на този вид деяния, пише в становището.
БСП наскоро предложи и изменения в Закона за защита от домашно насилие. Социалистите предлагат във всяка област да бъде разкрит кризисен център за пострадали от домашно насилие, а в Националната програма за превенция и защита да се съдържа като мярка изграждането, поддържането и управлението на такива центрове.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ