23 Април 2024вторник20:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Жаблянов към ГЕРБ:

Народното събрание не е Политбюрю

автор:Дума

visibility 47

Уважаеми колеги от ГЕРБ, Народното събрание не ви е Политбюро, където всички трябва да козируваме на председателя. Уважаеми колеги от ГЕРБ, аз съм застанал на мястото си зад трибуната като представител на своята партия, с нейната политическа платформа, а не със вашата. Това ясно ли ви е? Няма как да ми търсите сметка за това, че не съм на позицията на ГЕРБ.

С тези думи Валери Жаблянов се обърна към депутатите от ГЕРБ и направи на пух и прах мотивите им към искането на неговата оставка. Той определи мотивите им като "юридическа и политическа безпомощност" и припомни, че там не е посочен нито един член от правилника на НС, свързан с възможно отстраняване на зам.-председател или председател. Мотивите на ГЕРБ са свързани единствено с това, че Жаблянов е изявил позиция, различна от тази на управляващите или позиция в лично качество на депутат. Политическото образование е задължително поне за народните представители, продължи изказването си Жаблянов. Той припомни принципите на демокрацията и на парламентаризма на колегите си от ГЕРБ - свобода и индивидуални права на изказване, вероизповедание и политическа принадлежност.  По думите му ГЕРБ се опитват да си присвоят права над закона. Той припомни факти от историята, цитира думи на български политици и историци, в които се изобличава фашизма и категорично се заклеймяват прояви като Луковмарш. Жаблянов попита защо управляващите мълчат или с половин уста критикуват нацисткото шестие. Нямате сили публично да го заклеймите, защото доскоро го признавахте за демократична проява, не скри гнева си Жаблянов. Той бе категоричен - днес не защитаваме поста на зам.-председател на НС, днес защитаваме българската демокрация. Ние се водим от разбирането, че да си опозиция не е недостатък и че опозицията трябва и може да коригира управлението, допълни Валери Жаблянов.

Искането за оставка на Валери Жаблянов е фарс и ние няма да участваме в него. ГЕРБ проявяват двоен стандарт и се опитват да наказват заради изразено мнение, различно от тяхното. Това бе позицията на Йордан Цонев от ДПС. Той заклейми всички мотиви на управляващите като неоснователни. Никъде и по никакъв начин в правилника на НС няма забрана народният представител да изразява лично мнение или мнение различно от това на управляващото мнозинство, категоричен бе Цонев.  Нима забравяте, че народният представител има функционален имунитет? Този имунитет е за това, за да може да изказва своите становища, обърна се той към Цвета Караянчева. Цонев обвини ГЕРБ в двоен стандарт, защото се опитват да "наказват" заради позиция за Народния съд, но така и не изразяват категорична позиция за Възродителния процес и Луковмарш.


 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ