26 Април 2024петък19:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова:

"Трибуналът" на ГЕРБ ще бъде пратен в Европейския съд

автор:Дума

visibility 1290

Ако днес гласувате оставката на Жаблянов, ще отидете в Европейския съд и в Съда за правата на човека. И ще ви докажем, че името ГЕРБ е абревиатура, зад която стои диктатура. На това БСП ще се противопоставя категорично със всички демократични мерки. Наша задача е да браним демокрацията и правото на всички български граждани. Днес това тук е Трибунал, Извънредно съдилище. Ние няма да участваме в това и няма да даваме своя принос за създаването на Извънредни съдилища в България. С тези думи се обърна към управляващите лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя бе категорична, че социалистите няма да предложат друг кандидат за поста на Валери Жаблянов. Ще чакаме справедливото решение на Европейския съд, защото свободата на човека и правовата държава стоят над всичко, подчерта Нинова. Преди гласуването на оставката, групата на "БСП за България" напусна пленарна зала.

Преди това обаче, в емоционално изказване, Корнелия Нинова изобличи не само мотивите на ГЕРБ, но и модела им на управление, който сравни с диктатура. Това е днешният модел на управление на ГЕРБ-мачка, натиска, репресира всеки, който има различно мнение, подчерта тя. Стотици български граждани в момента в България се намират в такава зависимост. Те се държат под страх. А наша задача е да браним демокрацията с всички възможни инструменти, които ни дава законът, повтори лидерът на БСП.

Преди това тя се обърна към българските избиратели с думите: "Съжалявам, уважаеми граждани, че българската политическа класа е незряла да оцени историята си и да ви даде перспектива и да ви даде надежди. Съжалявам, че управляващите дадоха този тон и ви причиниха това".  Тя цитира правилника на Народно събрание и Конституцията на България, за да докаже, че искането на оставката на Валери Жаблянов е в нарушение не са на правилника на НС, но и на Конституцията. Правилникът на НС е определил точно в какви случаи може да се иска оставка на зам.-председател: по негово лично искане, ако не изпълнява задълженията си, или ако системно превишава правата си. Нито едно от тези неща не е факт. Следователно искането е незаконно, отсече Нинова.

След това тя цитира и Конституцията на България: "Всеки има право да изразява мнение и да го изразява чрез слово и още: народните представители действат в съответсвие със своята съвест". Което прави искането на ГЕРБ и противоконституционно. Тя обвини управляващите и в двоен стандарт. Те заклеймяват правото на Валери Жаблянов да има лично мнение за двустранен договор с Македония. Колеги от управляващите, продължи Нинова, от вас има хора, които публично изразиха несъгласие с Истанбулската конвенция. Тя също е международен договор. Има ли двойни стандарти?, попита риторично лидерът на "БСП за България". Един депутат от опозицията изразява лично несъгласие с двустранен договор и един депутат от мнозинството изразява несъгласие с международен договор. Има двоен стандарт и е противоконституционно, категорична бе Нинова.

Тя отрече и втория мотив от искането на ГЕРБ, че Валери Жаблянов е попречил да се отдаде уважение на жертвите на комунизма."Валери Жаблянов стоя прав и спази тишаната ,която се изискваше, за да отдаде уважение. Единственото, което поиска, бе освен към жертвите на комунизма, да отдадем почит и към жертвите на фашизма. Вие може би не смятате, че е имало фашизъм?", отново попита дясната част от залата Корнелия Нинова. И продължи с въпросите: "Защо не чухме никакво изказване от управляващите, осъждащи Луковмарш. Не желаейки да го осъдите, обърнахте цялата дискусия срещу Народния съд".

Във връзка с третия мотив на ГЕРБ за мнението на Жаблянов за Народния съд, изразено в декларация на БСП, Нинова също бе категорична: "Това беше декларация от името на партия, с  която Валери Жаблянов не ангажира Народното събрание".

В заключение Нинова обясни, че от ГЕРБ подменят съзнателно дневния ред на обществото. "Бягате от реалните проблеми с този изкривен разговор. Криете проблемите в здравепадването, демографската криза, образованието. Не може да се справите с управлението и хвърляте обществото в измислени скандали".

 

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ