23 Април 2024вторник14:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Доклад на вътрешния контрол в "БДЖ-Товарни превози":

Неправомерно уволнение на машинисти довело до натрупване на извънреден труд

/ брой: 37

автор:Дума

visibility 27

Управителят на "БДЖ-Товарни превози" Любомир Илиев лъже безцеремонно и уронва авторитета на компанията. Това е записано в доклад на служители от отдел "Вътрешно фирмен контрол" в компанията, изпратен до министъра на транспорта Ивайло Московски, до омбудсмана Мая Манолова и до директора на ИА "Главна инспекция по труда" инж. Румяна Михайлова, предаде offnews.bg. Според експертите в "БДЖ-Товарни превози" шефът на компанията е предизвикал хаос и стрес сред служителите в дружеството, изопачавайки техни препоръки за решаване на проблема с преразхода на гориво при дизеловите влакове.
"Разпореждането ви да бъдат наложени финансови и дисциплинарни наказания на локомотивни машинисти, са въпреки докладите на отдел "Вътрешно фирмен контрол", а не заради тях", се казва в писмото на инспекторите, което е заведено в деловодството на транспортното министерство в понеделник. Те уточняват, че изрично са посочили, че проблемът с преразхода на гориво се дължи на несвършена работа на служителите в т.нар. енергийни комисии в предприятието, а не на машинистите.
"Неправомерното и неоснователно уволнение на машинисти доведе до натрупване на извънреден труд над допустимите по закон 150 часа на годишна база. Вашите действия създадоха сред персонала среда от негативни настроения, последствията от които ще отзвучават още дълго време, ако изобщо отзвучат, докато вие заемате длъжността управител на "БДЖ-Товарни превози", пише в доклада на "Вътрешно фирмен контрол". Инспекторите обвиняват шефа на компанията и в безпринципна разправа срещу машинисти, за които няма каквито и да е доказателства, че са участвали в кражби на гориво. "Определянето на степента на дисциплинарните наказания на локомотивните машинисти не е базирано на никакви правни и морални принципи", пишат специалистите от вътрешния контрол. Те посочват, че Илиев е наредил на тримата шефове на регионалните депа на компанията за назидание на колегите им да бъдат уволнени петимата машинисти с най-голям преразход на гориво, без оглед на това колко е размерът на преразхода. От вътрешния контрол посочват и че наказанията са отменени единствено заради оказания натиск, граничещ с бунт към Илиев.
Според вътрешните контрольори в компанията Любомир Илиев е излъгал пред медиите, омаловажавайки проблема с извънредния труд в компанията, както и за начина за отчитане на работното време на машинистите. Инспекторите на "БДЖ-Товарни превози" са категорични, че проблемите в дружеството не идват от мързела на машинистите или некачествена работа, а са резултат от слабото управление на дружеството от страна на Илиев.

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 96

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 90

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 101

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 117

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ