29 Март 2024петък06:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард: Срещи

АЛЕКСА:

Най-големите ми почитатели станаха и мои близки приятели

Песните и народните танци са ни съхранили като нация през всичките тези години, казва младата изпълнителка

/ брой: 38

автор:Надежда Ушева

visibility 1377

АЛЕКСА е родена и израства в Пловдив. Още от 7-годишна започва да свири на пиано, посещава уроци по солфеж и народно пеене. Явява се на конкурси, фестивали и печели награди. Средното си образование завършва в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив в специализирана музикална паралелка с народно пеене с преподавателка Станка Даутовска. През 2012 г. продължава висшето си образование в ПУ "Паисий Хилендарски" със специалност поп и джаз изпълнителско изкуство, с "Народно пеене". Същата година взима участие в "Пирин фолк" с авторската песен "На разсъмване" по музика и аранжимент на Светослав Лобушки и текст на Свобода Даскалова. През 2013 г. е забелязана от турската тв звезда Фарук Илмаз и е поканена да бъде гост на едно от най-популярните предавания по телевизия "Тек Румели" в Турция. Не след дълго певицата получава втора покана да вземе участие във "Фестивалът на черешата" в Гърция.

"Ние сме творци и трябва да предлагаме разнообразие на публиката"

"Все повече изпълнители смесват различни модерни стилове с фолклор"

- Представихте новия си проект "Лоша реклама", която включва дует с ваш колега. Как се приема той от публиката и феновете ви?
- Този проект е като дългоочаквано дете за мен. Работя по него от май 2017 г. Участието на Ерик е важна част от въздействието на песента. Много съм му благодарна, че прие моята покана за съвместен проект. Щастлива съм да споделя, че песента и видеото се радват на широка популярност. Получавам много хубави отзиви. В сюжета към видеото се превъплъщавам в ролята на монахиня, което предизвика много разностранни коментари. Част от тях ме обвиниха в унижение към християнската религия. В коментар на това твърдение искам дебело да подчертая, че сюжетът към песента ми "Лоша реклама" е многопластов и такива твърдения са много далеч от крайно търсения ефект. Ние сме творци и трябва да предлагаме разнообразие на публиката във всички аспекти.
- Защо я озаглавихте "Лоша реклама"?
- Заглавието само по себе си е доста провокативно и отговаря на моя темперамент. Рекламата и шоубизнесът вървят ръка за ръка. Смятам, че се получи страхотен текст към парчето и заглавието дойде много естествено, точно на мястото си.
- В репертоара си изпълнявате различни стилове - поп-фолк, българска естрада, фолклор, сръбска, руска и италианска музика, лесна ли е тази метаморфоза? Открихте ли печелившия стил?
- Музиката е нещото, което ме прави истински щастлива. Имам радостта да се занимавам с това, което ми носи най-голямо удоволствие. Искам в моя репертоар да има за всекиго по нещо. Не мога да се огранича само в един музикален жанр и съм благодарна на моите продуценти от "Ара мюзик", че ми дават възможността да изразявам себе си.
- Народната музика е добра реклама за страната. Как може да накараме повече младежи да я слушат, да я обикнат и да играят български хора?  
- Не само добра реклама. За мен фолклорът ни е най-голямото богатство на нашия народ. Песните и танците са ни съхранили като нация през всичките тези трудни години и смятам, че единственият начин това да се предаде и на младите хора е правилно поднесената информация. Все повече изпълнители смесват различни модерни стилове музика с фолклор. Голяма част от моите колеги, както и аз, записваме фолклорни песни. Музикалните телевизии, в които излъчват моите проекти - Фен тв и Фен фолк тв се радват на изключителен интерес от страна на младото поколение и това личи в безбройните обаждания в ефира на телевизията, както и в писмата до фейсбук страниците им. Това ме радва много и ми дава мощен стимул да работя и занапред.
- Кога решихте, че искате точно с пеене да се занимавате? Кой ви откри за голямата сцена?
- Занимавам се с изкуство от дете. Обичам да пея и да рисувам. Малка част от хората знаят, че имам зад гърба си и няколко изложби.
Важна роля в моето развитие оказа г-жа  Даутовска, която бе мой ментор и учител по народно пеене в гимназията. Благодарение на нейната подкрепа продължих образованието си в Пловдивския университет със специалности поп и джаз изпълнителско изкуство и народно пеене. След това дойде и участието ми във фестивал за авторска македонска песен "Пирин фолк" в Сандански, където бях забелязана от моите продуценти от "Ара мюзик".
- А има ли изпълнители, които са ви повлияли?
- Старая се да създам свой собствен, разпознаваем стил. Всеки творец има своя индивидуалност и с това печели публиката си. Има много популярни личности, чието творчество следя. Такъв пример за харизма и професионализъм е Цеца. Харесвам я и уважавам нейната упоритост и репертоар.
- Имате почитатели и зад граница, които печелите с изпълнение на живо с популярни балкански и народни песни. Разкажете за гостуването си в Турция, каква е турската  публика?
- По покана на турския изпълнител и водещ Фарук Илмаз взех участие в музикално предаване в телевизия "Tек Румели". Бях приета много радушно и поздравих всички зрители с песни от българския фолклор. Видях сълзи в очите на част от гостите, което ме развълнува изключително много. За музиката няма граници и планувам още много подобни изненади за моите почитатели в Турция.
-     Какво споделят с вас фенове след концерт или изява? Имате ли куриозни случаи с тях?
- Имам щастие да получавам безброй поздравления и прекрасни пожелания от моите почитатели всеки ден в социалните мрежи. Споделиха ми, че скоро ще сформират и фен клуб в моя подкрепа, което ме окуражава и ме кара да не спирам да работя и да давам най-доброто от себе си в музикалното ми развитие.
Моите най-големи почитатели са вече и мои близки приятели. Посещават всички мои участия и ме подкрепят изключително много, за което им благодаря!



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ