25 Април 2024четвъртък22:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

Фарс за политика, секс и евро

"Да, господин премиер!" е най-новата премиера на Сатирата

/ брой: 38

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 351

Кръстю Лафазанов влиза в ролята на министър-председателя Джим Хакър във "фарса за политика, секс и евро" "Да, господин премиер!" от Антъни Джей и Джонатан Лин - най-новата постановка на ДСТ "Алеко Константинов". 307-ата премиера на Сатирата ще се състои на 24 февруари. Мариан Бачев е обиграният политически интригант и началник на кабинета Сър Хъмфри Апълби, а Тони Минасян е личният секретар на премиера - Бърнард Уоли, информира Ина Шкарова, драматург на театъра. Преводът на текста е на Даря Доганова и Борис Панкин, постановка - Борис Панкин, сценография - Петър Митев. Участват още Рада Кайрякова, Константин Икономов и Светослав Пеев.
Когато през 80-те години на ХХ в. по БиБиСи се появяват сериалите "Да, господин министър" (1980-1984) и още по-успешният им наследник "Да, господин премиер" (1986-1988), те са определени като комедия, при все че изглеждат като притеснително правдоподобно ръководство от типа "Практическо изкуство за управление". Приключенията на премиера Джим Хакър, хлъзгавия му помощник сър Хъмфри Апълби и личния секретар Бърнард Уоли са ярка сатира на провалите и безсилието на игрите на властта.
Телевизионното шоу приключва през 1988 г. и голяма част от държавната администрация във Великобритания въздъхва с облекчение, но неговите създатели сър Антъни Джей и Джонатан Лин просто гледат и чакат отстрани. През 2009 г., след 23-годишно прекъсване, двамата отново работят заедно и комедията "Да, господин премиер!" се превръща в едно от най-хитовите заглавия през 2010 г.
"Нищо в правителството наистина не се е променило. Напредъкът е сянка, а актуалността - илюзия. Единствената разлика е, че общественото мнение в момента е още по-песимистично. Скандалите около банковата катастрофа, големите разходи, разкриването на уютните връзки между партийни лидери и медийни организации ни докараха до ниска избирателна активност и едва 13 процента доверие в политиците", споделя Джонатан Лин.
Всичко това може да е лошо за демокрацията, но е чудесно за "Да, господин премиер!". Цинизмът и сарказмът са жизнената сила на шоуто и ако хората като цяло са разочаровани от ситуацията, авторите откриват добра почва за вдъхновение. Независимо от твърдението им, че няма съществени промени в "Уайтхол", политическият пейзаж в новия "фарс за политика, секс и евро" "Да, господин премиер!" е забележително различен: бушуваща криза в еврозоната, спрял е икономическият растеж, надвиснала е опасност от неочакван секс-скандал, но най-вече: сър Хъмфри трябва да се справя с Клер Сатън - опасно съобразителния специален съветник на министър-председателя...


Тони Минасян и Кръстю Лафазанов


Рада Кайрякова и Мариан Бачев
Снимки Темелко Темелков

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ