28 Март 2024четвъртък18:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ПАРДОН

Научни знания за всички

Кратък сравнителен анализ

/ брой: 38

visibility 142

„Кучето скача според тоягата, но пази според кокала” – гласи народната поговорка.
„Заплатите скачат, ама няма кой да работи за тия пари” – гласи мъдростта на висш правителствен чиновник, произнесена през четвъртата петилетка на двайсет и първи век.
Да се чуди човек на кого да вярва – на мъдростта или на поговорката. И понеже българският народ е силно недоверчив и затова все си избира калпави управници – да не вземе да се мине, нека и ние поставим под въпрос и мъдростта на големеца, и народната поговорка.
И така – защо, аджеба, кучето трябва да скача според тоягата? Къде са защитниците на животните? Бие ли се куче? И какво значи това – колкото по-лошо го удряш, толкова по-високо ще скача, така ли? Ама че зверство. И после – пребито, същото това куче ще ни пази според кокала. Ще ни пази на кукуво лято. Хич не се връзва да даваш кокали на куче, което обичаш да пребиваш от бой. То и затова спряхме Истанбулската конвенция, за какво друго. Насилието не бива да се поощрява, дори с кокали. Налице е вътрешно противоречие и то не може да се санира.
Сега – към мъдростта на чиновника. Заплатите скачали. Не е ясно защо и как скачат – няма и дума за тояга като тази в поговорката, вероятно заплатите са кръвно налягане или холестерол, свойствено е за тях, априорно им е да скачат. Хубаво, нека скачат, щом им се скача. Но мисълта в мъдростта внезапно сменя посоката си почти оксиморонно – скочилите заплати са толкова ниски, че няма кой да ти работи за тях. А сега де? Колко трябва да са скочили заплатите, че да са останали все тъй мижави, каквито са били отпреди скока? Или скокът е нисък, или заплатите ги няма никакви – и да скачат, и да не скачат – все тая, невидими са.
Ето и сравнителна таблица:

Мисъл
Предумисъл
Следумисъл


„Кучето скача според тоягата, но пази според кокала.”
Бой; злоба; ниско възпитание; лошо третиране на животните; насилие, антихуманизъм; склонност към агресия; антивеганство; алчност към кокали; користолюбие; бухалка.
Пребит; зъл; отмъстителен; нечовечен; неспособен да скача; страх от тояги; непоносимост към спокойствието; презумпция за жестокост; неверие в кокала; вегетарианство; неспособност за охранителна дейност; накладка; порцион.


„Заплатите скачат, ама няма кой да работи за тия пари.”
Висок скок; скок на дължина; скок на място; растеж на място; скок към пропастта; заплатите се снижават преди овчарски скок; заплатите умеят да скачат; заплатите не умеят да скачат; пари има за заплати, за работа – не; на подскоци заплатите мизерствено растат; коя тояга кара заплатите да скачат надолу?
И безработният не скача според заплатата; заплатите скачат, парите намаляват; който не иска пари, да чака скок на заплатата; всеки скок на заплатата намалява възнаграждението; само лудият скача за без пари; което скача без пари, е заплата; заплатите скачат само за тези, които работят даром.

От сравнителните белези на двете сентенции излиза, че нито народната поговорка, нито мъдростта на чиновника е екзистенциална: напротив, те са израз на постулати, примрели от жажда за истина. Мисълта е предумишлена само на пръв поглед, но ако се взрем в нейните последствия (т. нар. следумисъл), установяваме, че крайният резултат е винаги негативен.
От горния наратив можем да заключим, че който пази кокала, скача според заплатата, но не разчита на нея. С други думи: скачайте за кокала, а не за заплатата.

Анализирал:
Владимир Георгиев

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 273

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 292

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ