24 Април 2024сряда07:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Провал за Хиршер, Попов и Златков

Шведски ветеран спечели слалома

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 69

Фаворитът в слалома Марсел Хиршер (Ав) се провали в последния си старт в ПьонгЧанг. Неизменният носител на Световната купа за последните 6 години се провали гръмко в коронната си дисциплина. Той започна много разпиляно и още в началото пропусна врата и излетя от надпреварата. Така Хиршер не можа да спечели трета титла вна Игрите и да повтори триумфите на Тони Зайлер (Ав) от Кортина д'Ампецо 1956 и на Жан-Клод Кили (Фр) от Гренобъл 1968. Тогава обаче алпийците се състезаваха само в трите класически дисциплини.
Златото сензационно грабна Андре Мюрер с общо време 1:38,99 мин. 35-годишният швед, бронзов медалист в слалома от Ванкувър 2010, беше втори след първия манш с 47,93 сек., но лидерът Хенрик Кристоферсен (Нор) направи грешка още в началото на втория манш и пропусна врата. Това е първа титла за Швеция в дисциплината от 38 години след златото на великия Ингемар Стенмарк в Лейк Плесид 1980, когато печели и титлата в гигантския слалом. Мюрер стана вторият най-възрастен олимпийски шампион в алпийските ски след Алекс Лунд Свиндал (Нор), който грабна титлата в спускането преди седмица на 35 години 1 месец и 21 дни. Мюрер триумфира на 35 години 1 месец и 11 дни. 
Среброто взе Рамон Ценхойзерн (Швейц) на 0,34 сек., за когото това е първо олимпийско отличие, а досега той имаше само една победа за Световната купа - в градския слалом в Стокхолм този сезон.
С бронза се окичи Михаел Мат (Ав) - на 0,67 сек., най-малкият брат на шампиона в дисциплината от Сочи 2014 Марио Мат, който до Пьонгчанг държеше рекорда за най-възрастен олимпийски победител между алпийците. Преди 4 години той триумфира в руския морски курорт на 34 години и 10 месеца. Първо олимпийско отличие за семейството обаче донася средният брат Андреас - сребро, но в ски кроса в свободния стил от Ванкувър 2010. Той участва и в Сочи, но без успех, а през 2016 г. спира да се състезава.
Дебютантите ни Алберт Попов и Камен Златков също не успяха да завършат първия манш в последния си старт на Олимпиадата. Двамата българи изхвърчаха на почти идентично място по трасето, което беше наредено от треньора на Австрия.
"Натрупахме много опит. Мисля, че на другата Олимпиада ще се борим вече с най-големите, които няма да са наши идоли, а съперници. За нас тази Олимпиада бе възможност да сме редом до най-добрите и определено ще ни освободи психически за следващите стартове", каза Попов, който завърши 28-и в гигантския слалом.
"За нас това беше голяма емоция. Олимпийските игри са страхотно място, организацията беше отлична и това бе добър опит за нас", добави Златков. Той не успя да финишира и в гигантския слалом, след като отпадна във втория манш.



Шведът Андре Мюрер (в средата) стана вторият най-възрастен олимпийски шампион в ските след победа в слалома в ПьонгЧанг пред Рамон Ценхойзерн (Швейц) и Михаел Мат (Ав, вдясно)
Снимка БГНЕС

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ