25 Април 2024четвъртък16:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

За принцовете и просяците

/ брой: 38

автор:Боян Бойчев

visibility 2210

В един от учебниците по литература за шести клас попаднах на следния текст, свързан с "Принцът и просякът" от Марк Твен. В него се обяснява многодневната радост на народа след раждането на принца. Щастието на хората било обяснимо, защото раждането на престолонаследник се възприема като знак за по-добър живот, за добруване на всички поданици. Едуард е надежда и за бедните, и за богатите, и за знатните, и за простолюдието. Край на цитата.
Замислих се на какво учи децата този кратичък текст. Той може да бъде възприет по няколко начина. Първо, монархията е хубаво нещо, новият цар е надежда за хората. Имаше в ранните години на прехода залитане към монархическата институция. Второ, монархът принадлежи към висшето общество. Значи раждането на наследник от висшето общество е радост за хората, особено за бедните, за простолюдието, надежда, разбирате ли. Каква е тази надежда, какъв е този по-добър живот, какво е това добруване, как ще се случи? Едва ли просякът ще стане по-богат, бедният - по-имотен. Разделението на бедни и богати ще си остане.
В училище се изучават все по-малко произведения, в които водеща тема е социалната справедливост. Или се изучават доста омекотено. Само за пример, романът "Клетниците" на Виктор Юго беше изхвърлен от учебната програма. Децата не знаят кой е Гаврош. Някои са чували, че е просяче и толкоз. Да не говорим за българската литература и отсъствието на "Мамино детенце" на Любен Каравелов. Както и на знакови произведения на Никола Вапцаров, Христо Смирненски...
Неравенството между хората трябвало да се приеме като част от живота. Богатите заслужавали уважение, те се трудели неуморно, а бедните били бедни, защото били мързеливи. Това се опитват да набият в главите на децата.
Аз харесвам много "Принцът и просякът". Но си мисля, че друго е посланието на Марк Твен. Едва когато по стечение на обстоятелствата принцът се разменя с просячето, престолонаследникът опознава реалния мизерен живот на хората, огромното разделение, покварената съдебна система. Всичко това е твърде далеч от блясъка на двореца. В художествената измислица чак тогава принцът наистина става справедлив монарх (доколкото може да бъде справедлив).
И всичко това го има днес: неравенство, разделение. Опитват да ни убедят, че е правилно. Децата от малки трябва да се възхищават на богатите, на техните разглезени и презадоволени чада.
Само дето никой от онези, днешните богати, и не помисля за ден да се размени с някой беден.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 356

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 282

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ