24 Април 2024сряда12:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Договорите с американските централи можело да бъдат прекратени

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 52

Водят се разговори с ръководствата на двете т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн за уточняване на невъзвръщаемите разходи по проектите. На тази база ще бъдат предоговаряни условията по договорите, а ако се наложи - те могат да бъдат и прекратени. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред депутатите от енергийната комисия, предаде investor.bg. Тя припомни, че сигналът за нерегламентирана държавна помощ е подаден от бившата Държавна комисия по енергийно и водно регулиране и реално е срещу държавата, която е предоставила тази помощ. Това означава, че ако Европейската комисия се произнесе, че недопустима помощ има, България ще трябва да възстанови сумата, а след това може да заведе регресивен иск за възстановяване от самите инвеститори.
Петкова обясни пред журналисти след края на заседанието, че в момента се разработва методика за изчисляване на невъзстановяемите разходи, които да бъдат платени на инвеститорите, за да бъде гарантирана тяхната инвестиция. "Това вече ще даде възможност, ако се постигне такова съгласие, да бъдат предприети действия с цел и прекратяване на тези договори", заяви Петкова, но отказа да коментира за каква сума става въпрос по отношение на тези невъзстановяеми разходи преди официално решение от Европейската комисия.
Енергийният министър уточни, че в договорите с AES Гълъбово и КонтурГлобал има клаузи за неустойка при предсрочно прекратяване, която е в размер на 3 млрд. лева общо и за двете централи, но изрази надежда, че няма да се стигне до изплащането на тази сума.
 

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 163

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 150

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 175

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ