26 Април 2024петък01:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сагата с избора на ректор на МУ-София се подновява

ВАС отмени решението на Софийския административен съд от 2016 г., оставило в сила избора на Виктор Златков за шеф на университета

/ брой: 38

автор:Велиана Христова

visibility 135

Върховният административен съд със свое решение от 20 февруари т.г. отмени решението на Софийския административен съд, който на 13 юни 2016 г. отхвърли жалбата на бившия вече ректор на МУ-София проф. Вихра Миланова срещу незаконно проведеното Общо събрание (ОС) на вуза, на което бе извършен преврат срещу нея. ДУМА писа подробно за всички етапи на сагата тогава. ОС бе обявено по решение на Академичен съвет, свикан от ректора преди проф. Миланова - проф. Ваньо Митев, с нарочната цел да бъде свалена от поста избраната преди месеци Миланова. Малко преди това тя обяви, че ще съдейства на МОН за прекратяване на закононарушенията с приема на чужди студенти във филиали на МУ извън граница, които установи одит на министерството.   
Самото ОС на 11 октомври 2016 г. бе засекретено за журналисти, без то да е гласувало това, а поне 20 журналисти станаха свидетели на истински екшън под ръководството на кръга около проф. Митев и под защитата на частни охранители. Членове на ОС твърдяха, че вътре е имало външни за събранието лица, други членове на ОС пък, несъгласни с преврата, бяха изхвърлени с охрана. ОС свали проф. Миланова и избра за ректор проф. Виктор Златков, а бюлетините и протоколите от избора, поискани от МОН заради съмнения за крупни нарушения, бяха укрити при новия ректор и отворени "показно" пред медиите едва 6 дни по-късно. Проф. Миланова оспори законността на събранието и на избора, но столичният Административен съд отхвърли жалбата й.
Административният съд на София не е направил надлежна проверка на повечето от твърденията в жалбата на проф. Миланова, а твърдението му, че тя нямала правен интерес от темата, е несъстоятелно, реши ВАС. Ако се проверят и докажат многото нарушения, които Миланова атакува, тя би запазила поста си и изборът на нов ректор е несъвместим с това, казва съдът. ВАС отменя решението на Софийския Административен съд и връща делото за ново разглеждане пак там, но от друг съдебен състав.   

Проф. Христо Белоев - пак ректор в Русе
Чл.-кор. Христо Белоев е избран отново за ректор на Русенския университет, след като заемаше поста два мандата от 2007 до 2015 г. Проф. Белоев бе единствен кандидат сега, след като избраната за ректор проф. Велизра Пенчева подаде оставка на 24 януари т.г. с лични мотиви. Проф. Белоев е избран да довърши започналия на 12 януари 2016 г. нейн мандат и ще бъде на поста до края на 2019 г. 
Проф. Белоев бе номиниран от 17 катедри, 5 факултета, от трите филиала в Силистра, Разград и Видин и от Студентския съвет. В последните две години той бе председател на Общото събрание на Русенския университет. Председател е на Общинския съвет в Русе, по закон може да съвместява двата поста.

Сергей Игнатов оглавява частен вуз в Литва
Бившият образователен министър и бивш ректор на НБУ, проф. Сергей Игнатов е избран за ректор на частния Европейски университет по хуманитарни науки (ЕНU) в Литва. По решение на собствениците на вуза той ще заеме пост от 1 март т.г. Според шефа на Общото събрание на собствениците, който е и председател на фондация "Евразия" Хортън Бийб-Център, кандидатурата е издирена чрез Шведската агенция за международно сътрудничество за развитие (SIDA). Игнатов е доктор по египтология от Държавния университет в Санкт Петербург (Ленинград).

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ