Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Окончателно приеха уседналост за прием в първи клас в София

Деси Велева

23. Февруари 2018 , брой: 38   184   0Столичният общински съвет прие окончателно критерия уседналост да е водещ при приема в първи клас. Не беше прието нито едно предложение на родителите, което да дава предимство на деца, които не живеят в точно определената прилежаща територия на съответното училище. Така с най-голяма тежест ще се ползват кандидатите, които имат адрес от над 3 години в прилежащия район, след тях ще се приемат с уседналост от 1 до 3 години, а след това с непроменян адрес до 1 година преди кандидастването. Ако има свободни места, след като бъдат приети всички деца от близките блокове, ще могат да се класират и малчугани от цяла София. Предимство няма да има за регистрираните в административния район. Когато в някоя от групите се появят повече кандидати от местата, се включват допълнителни точкови критерии. 22 точки ще се дават за второ дете, 4 т. за посещение на подготвителен клас и 5 т. за многодетно семейство.
Последните промени, предложени от вносителя Тодор Чобанов, зам.-кмет по образованието, са за предимство на деца, които са си сменяли адреса през последните години, но в рамките на прилежащия район.
При прием на второ дете ще може да се ползва и адрес, ползван от първото дете, който е попадал в стари граници на прилежащата на училището зона. Още една промяна, направена през последната седмица, засяга деца, които живеят много близко до училището, но то не попада в района, в който ползват предимството си. Те ще получават 5 точки като допълнителен критерий, ако техният прилежащ район е граничен с прилежащия на желаното от децата училище.
Много родители обаче не са съгласни с новите правила и заплашват да ги атакуват в съда, въпреки оправданието на общината, че следва наредба на МОН.
Повишаването на качеството на образованието ще е следващото предизвикателство, коментира след приемането на системата Калоян Паргов, лидер на социалистите в СОС. С колегите си от БСП той ще инициира дискусии за търсене на подходи да се осигури еднакво по качество обучение във всички училища.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"