Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

БСП иска почасови билети и безплатен превоз до Витоша

Общинските съветници от левицата в София настояват и за възстановяване на картата за две наземни линии

Деси Велева

23. Февруари 2018 , брой: 38   202   0Въвеждане на безплатен превоз по автобусните линии до м. Алеко и м. Златните мостове на Витоша и почасови карти за 60 и 90 минути са част от предложенията на общинските съветници от БСП в София. Те са обединени в доклад за изменение на Наредбата за реда и условията на пътуване с обществения градски транспорт, изпратен до председателя на СОС Елен Герджиков и до столичния кмет Йорданка Фандъкова. Предложенията на левицата са картите за един час и за час и половина да струват съответно 1,60 лв. и 2,50 лв.
В предложенията за промени са и възстановяването на месечната карта за две наземни линии, която да струва 27 лева, ако е персонализирана, или 33 лева, ако не е. От БСП смятат, че цената на картата "Метро плюс" е висока и предлагат тя да се намали на 34 лева на месец. В момента превозният документ струва 43 лева и се ползва за една наземна линия и метро.
Общинските съветници напомнят още, че въпреки големите инвестиции в строежа на метрото и в обновяването на парка на авто- и електротранспорта, задръстванията продължават дори и към и от райони като "Младост" и "Искър", в които има изградено метро. Причините за това са много, но сред тях са и липсата на ефективен довеждащ транспорт с удобни маршрути, спирки и разписания, както и липса на гъвкава тарифна политика, стимулираща ползването на градския транспорт, категорични са съветниците. Според тях липсата на привлекателна и удобна тарифна политика не допринася за ефективното ползване на транспорта. В мотивите си към направените предложения за промени левите съветници заявяват още, че при неподходящи тарифна политика, честота на транспорта и маршрути гражданите предпочитат автомобилния транспорт, което сериозно увеличава замърсяването на въздуха и околната среда и влошава качеството на живот на гражданите.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"