25 Април 2024четвъртък19:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Експонати от 40 музея и галерии у нас са събрани в НДК

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 210

Първият по рода си Салон на музеите, за който ДУМА писа, ще бъде открит днес от 11 ч. в Националния дворец на културата. Близо 40 музея и няколко галерии от различни краища на България ще представят на третия етаж щрихи от своите експозиции на площ от 500 кв. м. От 14 ч. в литературния клуб "Перото" ще се проведе дискусия на тема "Отвъд съкровищата: съвременно управление на културното наследство". В нея ще участват директори на музеи, експерти и археолози, а сред дискутираните теми ще бъдат културното наследство в съвременния виртуален свят, мениджмънт на образователни програми, възможности за представяне на културното наследство и др.
На националния празник 3 март Салонът на музеите ще отвори врати за посетители. До 5 март включително ще могат да се видят интересни експонати. Сред тях е експозицията "Пътят на розата в Карловската розова долина", която илюстрира популярното в цял свят българско розопроизводство с оригинални съдове за добиване и съхранение на розовото масло. Музеят в Свиленград ще представи характерния за региона занаят - копринарство. Националният антропологичен музей ще се включи в салона с реконструкции на глави въз основа на черепите на тракийската принцеса от Могиланската могила във Враца и на царя-жрец от гроб 43 на Варненския халколитен некропол.
Салонът ще покаже и макет на космат мамут в реални размери - част от експозицията на Регионалния исторически музей в Русе, както и макет на моруна - най-голямата сладководна риба в света, и макет на плаваща воденица (караджейка) от колекцията на музея в Тутракан.
Специално място ще бъде отделено на уникалния археологически резерват в Сборяново, чиито обекти са разположени сред живописни карстови образувания и редки растения. Най-известният обект в Сборяново - Тракийската царска гробница с кариатиди, е открита през 1982 г. до с. Свещари и е едно от най-забележителните открития на българската археология, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ