20 Април 2024събота08:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандално

Горанов лъже, дълговете на НЗОК се знаят от три години

Защо не трябваше проф. Плочев да се разприказва

/ брой: 39

автор:Аида Паникян

visibility 56

От 10 дни вниманието на българина е занимавано с взаимоотношенията на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев и министъра на здравеопазването и бивш председател на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев. Взаимните нападки, както и "подмятането" на различни милиони левове в публичното пространство вече наподобяват онези войни в световната история, които в даден момент никой не помни защо и дори от кого са започнати. Битките са посолени с нападките на партии и подлютени с намесата на финансовия министър, който преди ден се оказа "изненадан" от дълговете на касата. След няколкото изречения в зародиша на скандала премиерът-бащица мълчи. Очевидно изчаква, за да раздаде правосъдие. Но все пак България оглавява европредседателството и е добре поне засега да прехапе езика си и да не показва същността си, та да не се излагаме за пореден път.
Иначе, дълговете към чуждестранните каси изобщо не са тайна. Затова не са уместни опитите да се твърди, че не били 70, а 7,6 млн. лв., ама не са и 271 млн., а нй-вече - да не се споменават числа и да бъде омаловажен проблемът.
Още по време на заседание на Комисията по здравеопазването на 43-ото Народно събрание на 6 октомври 2016 г. депутатът от БСП Емил Райнов отказва да подкрепи отчета на НЗОК за 2015 г. Причината са здравноосигурителните плащания на медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системата за социална сигурност, т.е. дълговете към чужди каси, които управляващите опитват да покрият. От стенограмата става ясно, че в Закона за бюджета на НЗОК за 2015 г. са заложени 58 млн. лв., от които с решение на Надзора средствата са намалени с 25 млн. лв. Коментарът на д-р Райнов е: "Тези 25 милиона са отишли вероятно за други вътрешнокомпенсирани промени. Тоест заложени са 58 млн. за плащане на чуждите фондове, ние сме ги намалили с 25 млн. Е, това как корелира с тези 70 млн. неразплатени от м.г. (2015 г.) към чужди фондове? Тоест има пари за плащания по тези неща, в един момент ние казваме:

"Не, няма да ги платим"

и ги пренасочваме другаде. В края на краищата отново имаме едно задължение, което се прехвърля за т.г... И тук приказките, които чух от трибуната на парламента, че, видите ли, не е имало пари за тези плащания, затова не са плащани - ние виждаме във вашия отчет, че 53-те милиона са намалени, за да се платят други разходи".
Ако трябва да сме пунктуални, дълговете на НЗОК към европейски здравни фондове са 190 476 хил. лв. към 30 юни 2016 г. Това става ясно от отговор на министър Петър Москов по време на парламентарния контрол на 2 септември 2016 г. в отговор на въпрос на д-р Райнов. И независимо дали има или няма пари, те не са плащани. И едно уточнение: председател на надзора на касата през 2015 г. е Кирил Ананиев... Разбира се, днес някому е неудобно да си спомня тези неща. А и ясно е, че управляващите страдат от

синдрома на късата памет

Е, ние пък не сме в съдебна зала, за да вадим документите в строг хронологичен ред.
На заседание на НС на НЗОК на 13 септември 2017 г. Ананиев казва: "Вчера имахме разговори с немските каси, с представителите, които са оторизирани. Поехме ангажимента и това е осигурено в бюджета за следващата година, с 60 млн. лв. да разплатим 2015 г. и аз поех ангажимента за т.г. да предоставим допълнително 3 млн. лв., с което ще влезем и в 2016 г. по отношение поне на едно искане. Като според мен накрая на годината, понеже ще разберем окончателното преизпълнение на приходите в последния ден преди приключването на финансовата година, може да имаме възможност да погасим и още, за да намалим напрежението. Тяхната идея е, те разбират всички неща, които ние предлагаме, че ние имаме желание, че сме готови да намалим този проблем и те искат да видят тренд. Т.е. да видят, че стигаме до такова положение, в което постъпилите искове за плащане с изтекъл 18-месечен срок са по-малко, отколкото парите, с които погасяваме тези искове. Да видят, че сумата се стопява. Като аз им казах, че и моето мнение е такова, само, че те искат още догодина да го видят, а ние според мен за две години-три ще можем да достигнем до това положение, но изведнъж не можем".
Как звучат 60 млв. лв. на фона на над 190 млн., при това - само за германските каси. А дълговете към останалите каси? За тях никой не говори. През втората половина на 2017 г. имаше срещи с австрийски и германски каси. Но дали разговорите са били толкова "ползотворни" и какви са били "постигнатите договорености за плащанията от страна на НЗОК за лечението на български граждани в лечебни заведения" в чужбина, не е много ясно. Но очевидно е, че натискът е започнал много преди Плочев да стане управител на НЗОК и преди писмото му, превърнало се ябълка на раздора. 
На заседание на НС на НЗОК на 4 октомври м.г. д-р Иван Кокалов от КНСБ поставя въпроса: "А плащанията към чуждите каси? Това е пак дефицит на касата. Не е правилно да казваме, че ще покрием всичко", на което Ананиев отговаря: "Това е вътрешен дефицит". Кокалов му припомня: "Който всички го знаят и го пишат всички журналисти" и настоява за отговор. Ананиев пак се плъзга по тъча: "За следващата година ще предвидим малко по-голям ръст на разходите по това перо. Второ, до края на годината, ако остане, ще можем да погасим извънредно някакви задължения. Трето, по време на проведените разговори, както знаеш, ще направим разсрочване на плащанията. Има много неща, които могат да се направят". Отново се

заобикаля същността на проблема. 

Бюджетът на касата за т.г. бе обсъждан на парламентарна комисия на 2 ноември 2017 г. без министър на здравеопазването. Но и да имаше министър, едва ли би имало някаква разлика. Тогава Нигяр Джафер от ДПС казва: "Кое ви е балансираното? Касата дължи 260 млн. лв. за лечение на български граждани в чужди клиники. Нима този разход не съществува?"            
"Лечението на българските граждани в чужбина - ще го има или няма да го има? Така както е направен бюджетът, няма да го има. Поне кажете този приоритет как мислите да го направите? Направили сте един разговор с австрийската каса. "Ами те като че ли казаха, че може да стане да разсрочим плащането". Добре, но другите каси? Там задълженията се увеличават", пита депутатът от БСП доц. Георги Йорданов. Отговорът на финансовия зам.-министър и председател на НС на НЗОК Кирил Ананиев е: "За лечението на българските граждани в чужбина. Има директива, в която е записано, че повече от 18 месеца не може да правим разсрочване на плащанията, тоест, излиза срокът за плащанията и касата трябва да го плати. Досега, до този момент ние нямаме нарушение на това правило. Тези големи цифри, които ги казвате, те са разпрострени в няколко години напред. Ние сме постигнали споразумение със съответните каси и не само с австрийската, така че до този момент няма нарушение във финансовата дисциплина на НЗОК по този въпрос". Казано иначе - според Ананиев всичко е "на 6". Само че

"новините" към средата на февруари 2018 г. са поне от няколко години


и са известни на всички основни играчи. Може да не са били известни само на проф. Плочев.
Въпросните над 660 болни, оплакали се в касата, че са върнати от чужбина, защото НЗОК не плаща на чуждите каси, също са били успешно скривани поне през последните 2 години.
Кой е крив и кой е прав в словесните схватки,  размахвани от ТВ-екраните и от разните трибуни документи са истински, ще покаже времето.
Само че 270-те милиона висят като дамоклев меч не само над Здравната каса, но и над българските граждани, които се нуждаят от лечение в чужбина.



Някои дори твърдят, че в дъното на скандала са борбите за "надмощие" на зам.-здравната министърка Жени Начева (вляво на снимката горе) и Десислава Гайдарова (вдясно на снимката горе). Главните действащи лица в пиесата - проф. Плочев (в средата на снимката горе) и Ананиев вече са достатъчно популярни 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ