23 Април 2024вторник17:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Баки Хюсеинов:

Всяка жалба в КЗД е вик за помощ

Проблемите на хората с увреждания в сферата на достъпната среда остават нерешени, категоричен е зам.-председателят на Комисията за защита от дискриминация

/ брой: 39

автор:Аида Паникян

visibility 58

Баки ХЮСЕИНОВ завършва в Стопанската академия в Свищов "Счетоводство и контрол". Доктор по икономика. Гл. асистент в Института за икономически изследвания към БАН. Преподавател е в УНСС и в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт. От октомври 2006 г. е зам.-министър на труда и социалната политика. От 2012 до 2017 г. е зам.-председател на КЗД, а през м.г. е преизбран за втори мандат. Автор е на монография "Въздействието на икономическата криза върху младите хора на Република България" и на редица научни публикации в областта на социалната политика, равните права и възможности, дискриминацията и интеграцията на малцинствените общности.

"Най-ощетени в достъпа до здравни услуги са живеещи в малки градове и в селата"

- Г-н Хюсеинов, преди дни бяха приети промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и Кодекса на труда, свързани с правата на осиновителите на деца до 5 г. Удовлетворен ли сте?
- Комисията за защита от дискриминация (КЗД) наистина е удовлетворена. Отново има законодателна промяна в резултат на наше решение, направихме задължително предписание на МТСП да се предприемат мерки, чрез които да бъде изравнено положението на всички осиновители на деца до 5 г., като се внесе за разглеждане в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на КТ и КСО. В КСО бе допуснато по-неблагоприятно третиране на осиновителите на деца 2 г., което е непряка дискриминация по признак "възраст". Промените в КТ вече минаха на първо четене и от 1 юли 2018 г. осиновителите на дете до 5 г. ще имат право на 365 дни отпуск, който ще може да се ползва от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5 г.
- Кои групи от българското население са най-уязвими по отношение на дискриминация?
- Неведнъж сме подчертавали, че най-много образувани преписки в КЗД има по жалби от хора, които се чувстват дискриминирани по признак увреждане. Техните преобладаващи оплаквания са свързани с практики на дискриминация, с които се сблъскват при упражняване право на труд, в здравеопазването, при непреодолимата за тях архитектурна среда. Знаете, че през 2017 г. КЗД постави началото на кампанията "Достъпна България". Виждаме, че проблемите на хората с увреждания в сферата на достъпната среда остават нерешени. Разбира се, не загърбваме проблемите на другите уязвими групи.
През 2017 г. по проект "Предотвратяване на дискриминацията и създаване на равни възможности" КЗД поръча провеждането на национално представително социологическо изследване с цел идентифициране и изработване на профили на групите и общностите, най-силно засегнати от риск от дискриминация. Данните сочат, че най-силно застрашени от дискриминация или подложени на дискриминация, са хората с ниски доходи, тези над 55 г., здравно неосигурените, безработните от малки населени места, хората с увреждания, лица без образование, принадлежащи към етнос, различен от българския.
- Защо здравно неосигурените твърдят, че са дискриминирани? Не е ли по-логично да се почувства дискриминиран от различно отношение здравно осигурен, който отговорно години наред е плащал осигуровките си?
- Здравно неосигурените са широко разпространена група в нашето общество. В направеното изследване на КЗД лицата без образование и безработните, значителна част от пенсионерите, хората с увреждания, ромите смятат, че нямат финансова възможност да плащат за медицински услуги и лекарства. Най-ощетени в достъпа си до здравни услуги са живеещи в малки градове и селата. 1/5 от живеещите постоянно в села, определят достъпа си до здравни услуги като затруднен, защото са в труднодостъпен и отдалечен район. Друг фактор на дискриминация е твърдяното отношение, изразено като неотзивчивост или нетактично и грубо от страна на личен лекар, небрежно от Спешна помощ, незаинтересованост от страна на медицинското лице и др. Всичко това е предпоставка за неравнопоставеност в третирането на здравно неосигурените. Голяма част от българските граждани са освободени от здравни вноски и се осигуряват за сметка на държавния бюджет - лицата до 18 г., и след навършване на тази възраст, ако учат редовно - до завършване на средно образование, студентите и докторантите на редовно обучение по държавна поръчка, гражданите, които отговарят на условията за получаване на месечни социални помощи, родители, осиновители, съпрузи, които се грижат за лице с увреждане над 90% и др. Мнозина от тях не знаят, че ползват определена защита и се чувстват дискриминирани. Според мен следва да се засили превантивната дейност от страна на представителите на МТСП, местните органи на власт и неправителствените организации за запознаване с правата, свързани със здравето.
- От какъв вид дискриминация се жалват най-често хората?
- Най-често срещани в образуваните преписки за 2017 г. са лично положение и включват няколко признака, по които е дискриминиран даден човек,  затова е правилно да се посочи, че най-много образувани преписки има по признак увреждане. През годината имаше оплаквания с твърдяна дискриминация при предоставяне на услуги, засягащи финансово кредитиране и застраховане на лица с увреждания; при упражняване правото на труд. Редица оплаквания бяха свързани с дискриминационна практика на държавни органи, която засягаше отказ за отпускане на социална помощ. В други оплаквания имаше твърдения за дискриминационен характер на нормативна и поднормативна уредба, засягаща неравностойно третиране при прием на първокласници, предоставяне на асистентски услуги за хора с увреждания, здравно осигуряване, пенсионноосигурителни права на военнослужещи, трудови права на лица с увреждания, закрила на деца с изявени дарби, размери на такси за битови отпадъци и др. Много са оплакванията и за множествена дискриминация.
Наблюдава се тенденция гражданите, след като са поставили своите проблеми пред множество институции и не са получили съдействие и решения по тях, да се обръщат към КЗД. Затова в комисията се гледа на всяка жалба като послание за помощ - хората търсят упование и опора в институцията, много често като последна инстанция на надеждата.
- Преди 2 години КЗД работи по проект за недискриминация в затворите. През тези 2 години получихте ли жалби за дискриминация от хора, лишени от свобода и за какво най-често са те?
- Да, комисията приключи дейността си по проекта за повишаване капацитета на персонала в затворите в София, Плевен и Сливен и за превенция на дискриминация и зачитане на човешките права чрез обучение по европейски стандарти.  Необходимостта от реализирането на такъв проект бе фактът, че в докладите и проучванията на редица институции и международни организации от последните няколко години се посочва, че при третирането на лишените от свобода, въпреки констатираните положителни тенденции, се наблюдава и наличие на проблемни области. Те са породени от редица фактори, сред които са сравнително лошите материално-битови условия в затворите и фактическата пренаселеност, както и трудностите, свързани с подбора и обучението на служителите - надзиратели, социални работници, психолози и др. В рамките на проекта бе подготвена учебна програма за служители в местата за лишаване от свобода за начално и продължаващо обучение с интегриран норвежки опит и в съответствие с европейските стандарти, създаде се Практически наръчник за служители в местата за лишаване от свобода. През годините има редица оплаквания от различен характер. Лишен от свобода се жалва от преместване в друг затвор, далеч от местоживеенето, а това довело до намаляване на възможността за свиждания, както заради здравословното състояние на родителите, така и до финансовите им възможности. Друг жалбоподател твърди, че при свиждане бил с белезници на ръцете, които са фиксирани с колан на кръста и белезници на краката. Смята, че е поставен в неравностойно положение, защото в други затвори с доживотно осъдените не постъпвали така. Жалбоподател твърди, че в карцера липсвали стъкла на прозорците, подът бил бетонен...Лишен от свобода се оплаква, че в болницата на затвора му отказали лечение, а той бил със 100% изгубена трудоспособност с решение на ТЕЛК, с неподвижни долни крайници и пожизнена необходимост от чужда помощ.
- Какви са плановете на КЗД за 2018 г.?
- През последните години се увеличиха оплакванията с твърдяна дискриминация. Затова и новият състав на КЗД продължава работата си за изпълнение на отговорностите, свързани с прилагане на Закона за защита от дискриминация. Ще засилим и превантивната си дейност чрез съвместни действия и инициативи със съдебната власт, МВР, медиите, местните органи на властта, НПО, икономическите субекти и уязвимите групи в обществото, като ги запознаваме с антидискриминационното законодателство. Във връзка с кампанията "Достъпна България" КЗД ще извършва проверки на публични институции. Официално ще бъдат връчени сертификати за достъпност. Предстои комисията, с участието на държавни институции, местните органи на власт, работодателски и синдикални организации и неправителствения сектор, да разработи стратегия за откриване, установяване и противодействие на скритата дискриминация, която като документ ще се предложи за приемане от Народното събрание. През тази години ще разработим и стандарт за недискриминация. На негова база ще се изготви механизъм за сертифициране на работодатели. Тези, които ще получат сертификати, следва да отговарят на критерии за недопускане на дискриминация.


 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 312

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 288

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 281

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 310

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ