26 Април 2024петък19:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ООН гласува 30-дневно спиране на огъня в Сирия

Примирието трябва да бъде потвърдено и от страните в конфликта, изтъкна Москва

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 29

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, изискваща от страните в конфликта в Сирия да прекратят бойните действия най-малко за 30 дни, за да се окаже хуманитарна помощ за населението.
Документът беше подкрепен от всичките 15 държави членки на Съвета за сигурност. В резолюцията се настоява "всички страни незабавно да прекратят военните действия" и да спазват "хуманитарната пауза за най-малко 30 дни на цялата територия на Сирия." Това ще създаде условия за "незабавна доставка на хуманитарна помощ" на населението, както и "евакуацията на тежко болните и ранените", се посочва в документа. Според резолюцията примирието няма да важи за операциите срещу "Ислямска държава", "Ал Кайда", "Джебхат ан Нусра" и други терористични организации.
От руското външно министерство разпространиха изявление, според което руската страна счита за важно, че ООН не е одобрил нереалистичната схема за примирие, предложена от западните страни. Припомняме, че първоначалният вариант на проекта за резолюция предвиждаше спиране и на антитерористичната операция на сирийската армия срещу ислямистките групировки в Източна Гута. От министерството подчертават още, че без конкретни договорки между враждуващите страни в Сирия прекратяване на огъня е невъзможно да се осъществи и Русия ще работи с всички страни, които се стремят към примирие не на думи, а на дела. От Кремъл ще се противопоставят остро на всякакви опити да се раздухва антируска и антисирийска истерия и да се спъне процесът на политическо урегулиране на ситуацията в Сирия, се казва в заявлението. В последните дни ежедневно в западните медии се появяват информации за стотици убити от руските и сирийските сили цивилни, доказателства за това обаче на практика липсват. В същото време жилищни квартали на Дамаск са непрестанно обстрелвани от опозиционните групировки.
"Генералният секретар приветства приетата от Съвета за сигурност резолюция, изискваща прекратяване на огъня на цялата територия на Сирия в продължение на най-малко 30 дни", каза Стефан Дюжарик, говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Гутериш очаква резолюцията да се спазва. ООН е готова да изпълни своята част от работата, се казва в изявлението. Държавният департамент на САЩ също настоя за незабавно изпълнение на резолюцията.
Отрядите на въоръжената опозиция обявиха, че ще спазват прекратяването на огъня в сирийския анклав Източна Гута, недалеч от столицата Дамаск, съобщи информационният портал "Сурия ал Ен" като цитира най-голямата въоръжена групировка в региона "Джейш ал Ислам". В документа се подчертава, че бунтовниците ще спазват примирието Дс оглед по-бърза доставка на международна хуманитарна помощ на пострадалото от бойните действия население на Източна Гута. Кюрдските отряди в Северна Сирия също обявиха, че са готови да спазват примирието.
В неделя обаче арабски медии съобщиха, че сирийската армия в Източна Гута е била атакувана от бойци на "Джебхат ан Нусра", като е успяла да отблъсне атаката и да унищожи огневите точки на противника. Постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари заяви при приемане на резолюцията, че Сирия ще спазва примирието, но си запазва правото да предприеме отбранителни действия и да продължи операцията си срещу терористите, които се намират на сирийска територия. В арабските медии се съобщава също, че сирийските правителствени сили са започнали първата фаза от настъплението към позициите на терористите, която има за цел да завземе ключови стратегически пунктове, което ще помогне впоследствие да бъдат окончателно унищожени отрядите на ислямистките групировки.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ