20 Април 2024събота06:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Протести и сблъсъци в Италия преди изборите

Премиерът Джентилони се включи в антифашистко шествие

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 59

Само седмица преди изборите в Италия на 4 март страстите се нажежиха сериозно, след като в множество градове се проведоха различни протести и демонстрации, а в тях взеха участие десетки хиляди италианци. Премиерът Паоло Джентилони взе участие в шествие срещу фашизма и расизма, организирано в Рим от асоциацията на италианските партизани (ANPI) в събота.
Както съобщава агенция АНСА, ръководителят на правителството се присъедини към демонстрацията в заключителния й етап на Площада на народа. "Нужно е да гарантираме сигурността и законността. Тази инициатива е изключително важна, затова се радвам, че съм тук", цитира агенцията Джентилони. Той бе придружен от генералния секретар на управляващата Демократическа партия (ДП) Матео Ренци, както и от редица министри и председателя на долната камара на парламента Лаура Болдрини.
Шествието в столицата мина без инциденти, в града бяха предприети специални мерки за сигурност във връзка с провеждането на няколко демонстрации на представители на различни политически възгледи. Според АНСА 3000 полицаи са осигурявали реда.
Шествия се проведоха и в други градове - Милано, Палермо, Болоня, където съществува риск от нарастване на напрежението. Над 20 000 души са участвали в проява на крайнодясната "Северна лига" в Милано. Според организаторите участниците са били около 50 000 души. Един от лозунгите им е срещу имигрантите, който печели популярност след инцидентите, свързани с имигранти в страната в последните месеци. По време на събитието лидерът на "Северна лига" Матео Салвини положи символична клетва като премиер. Десноцентристката коалиция се смята за фаворит на предстоящите парламентарни избори. В същото време и техни противници са провеждали подобни прояви. "Не на фашизма!", са заявили те. Бе съобщено и за арестувани при сблъсъците, както и за трима полицаи, ранени след сблъсъци с участниците в антифашистки протест в Торино.
Серия от инциденти с насилие през последния месец накараха някои политици и вестници да изразят тревога за завръщане на политическото насилие от 70-те и 80-те години на миналия век, известни като "годините на оловото".
В същото време полицията на южния шведски град Йоншьопинг попречи на неонацистката организация "Северноевропейско движение за съпротива" да проведе неразрешена демонстрация. Около 40 демонстранти се канели да преминат през центъра на града през деня, но планът им бил осуетен от полицията. Около 150 полицаи са били в района на сборния пункт на неонацистите. Според телевизия SVT полицията е имала предварителна информация за готвената демонстрация. Рано сутринта на входа на града са осъществени проверки на автомобили, полицията е конфискувала няколко ножа и флакона със сълзотворен газ.




Хиляди жители на сицилианския град Палермо участваха в антирасистка и антифашистка демонстрация. Подобни протести се проведоха и в други италиански градове. На 4 март Италия ще избира парламент
Снимка БГНЕС

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ