26 Април 2024петък01:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Спука се балонът

/ брой: 39

автор:Юри Михалков

visibility 1820

Раздухваният от премиера ни и ГЕРБ посреднически балон между ЕС и Турция е на път да се спука. На неформалната си среща в Брюксел Европейският съвет вдигна жълт картон на варненската среща между Брюксел и Анкара. Полякът Доналд Туск изненадващо обяви, че заради провокациите на Турция в Средиземно и Егейско море ръководеният от него съвет ще умува дали изобщо да заминава за помирителния диалог в морската ни столица, планиран иначе за 26 март.
Нека не звучи злорадо, но стана това, което мнозина подозирахме - подобно посредничество не е лъжица за нашата уста. Стана ясно, че премиерът ни просто се е изсилил с такава мисия. Трябвало е да знае това, което мнозина надушвахме - Ердоганова Турция не заслужава някой да се нагърбва с помирителна за нея роля. Плюс че е рисково. За да посредничиш, трябва да влезеш в кожата на спорещите страни. Ще влезе ли сега България под кожата на Ердоган, за да обясни на Европейския съвет, че причините за турските провокации срещу Кипър и Гърция сигурно си имат някакво основание?
Варненската идея мязаше на чиста проба пропаганден балон и по друга причина. Властите ни постоянно тръбяха, че Турция спира мигрантската вълна към ЕС, затова било важно България да ги накара да си стиснат ръцете. Турция обаче спира мигрантите, дори ескалирайки кавгата с Европа. Прави го не заради друго, а защото ЕС си плаща за мигрантите. Така и ще бъде, дори отношенията да се влошат още повече. Варненският балон се спука и защото защото бе надут с псевдо доводи.
Срещата в Брюксел бе свикана, за да се умува за бюджета на ЕС след "Брекзит" за следващия 7-годишен период 2020-2026 г. Чуждестранните медии цитираха какво смятат един или друг участник. Те обаче не цитираха ротационния председател на ЕС. Едва ли Борисов е мълчал - очевидно не е казал нещо запомнящо се, примерно за очертаващото се орязване на кохезионните фондове или на аграрните пари, които са важни за страната ни.
И друго: премиерът ни се бие в гърдите, че е станал неформалният лидер на Западните Балкани. Но в края на споменатия период Сърбия и Черна гора трябва да влязат в ЕС. Не прочетохме в съобщенията премиерът ни да е тропнал по масата с искането парите за тях да не се пипат, както и тези за Македония, която се очаква да дръпне в преговорния процес. Това ли е лидерска позиция?  



 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ