Нов български хляб редуцира теглото
/ брой: 40
Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Продуктът намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни.
Подобен хляб се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес, храни и вино, който бе открит в Пловдив.
Здравословният ръжен хляб е създаден в няколко варианта: с добавка на тиквено, слънчогледово, ленено, сусамено брашно. В него липсват ГМО, консерванти и оцветители. Според учените в този продукт е налична изключително ценната аминокиселина Омега-6, която се среща в рибите и предпазва от тумори. Засилва се и защитата на организма срещу бактерии и паразити.
Необходимо е обаче хлябът да се консумира продължително - близо година и половина, за да се получи антираковият ефект, твърдят още специалисти. Те са използвали и нова технология за приготвянето на изделието, като при нея времето за изпичане се намалява на 50 мин., понеже вложените продукти съдържат по-малко влага. В същото време трайността на получения хляб е увеличена на 4 дни (при традиционния е 72 часа).
В Пловдив учените от Института по криобиология демонстрират и пълно меню за космонавти и алпинисти, което се състои от супа, основно и десерт. Субстанциите са изсушени по специален метод. Опаковката тежи едва 56 г. Само 8 минути са необходими, за да се приготви ястието.