05 Май 2024неделя13:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шест вечери в Сити Марк арт център

Литература, кино и музика от седем държави ще бъдат представени от утре до 6 юни с вход свободен

/ брой: 40

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 84

"Обединени в изкуството" е насловът на интересно начинание на Сити Марк арт център, чиято цел е да представи нашата национална специфика и идентичност в европейските културни процеси. Продължителността на проекта, който е получил подкрепа от Националния фонд "Култура", е шест месеца и съвпада с българското Председателство на Съвета на Европейския съюз. Заложената в него културна програма е в три основни направления - литература, кино и музика, и е в съзвучие със стратегията на нашето Европредседателство.
Така собственикът на Сити Марк арт център Христо Киров представи новата културна поредица, която в шест вечери, от февруари до юни, ще среща творци и публика в салона на бул. "Янко Сакъзов" 30. Входът за всички прояви е свободен, което дава възможност на най-широка публика да се срещне с известни български творци, да се запознае с млади таланти, които са бъдещето на родната култура, както и да чуе и види произведения от европейски композитори и кинорежисьори. От друга страна, ще може да бъде подчертано мястото на България в Европа, както и постиженията, таланта, новаторските търсения и творчески идеи на българските писатели, актьори, режисьори и музиканти в сътрудничество и диалог с колегите им от Европа. Което може да се постигне чрез творческото съучастие на представители на партньорските на България държави в така нареченото "трио" (с Естония и Австрия), както и на страните, чието председателство на ЕС непосредствено предстои - Румъния, Финландия, Хърватия и Германия.
Всяка от проявите е съставена от три взаимносвързани "панела" с участието на писатели ментори, актьори, музиканти ментори и техни студенти, кинокритици модератори на основната и съпътстващата филмова програма, както и чуждестранни гости от изброените държави. Привлечени са писателите Ани Илков, Ива Вълчанова, Емил Андреев, Теодора Димова, Алек Попов, Захари Карабашлиев. Сред актьорите в проекта участват студенти от класовете на Леонид Йовчев и Ани Васева. На музикалния подиум свои ученици представят проф. Венцеслав Николов, Ангел Заберски син, Илиян Парасков, проф. Христо Йоцов, Рашко Младенов и Константин Цеков, Михаил Йосифов, Етиен Леви. Кинокритици модератори ще бъдат Деян Статулов, Катерина Ламбринова, Петя Александрова, Геновева Димитрова, Тонислав Христов, Ирина Канушева. Основният смисъл в това начинание е различните творчески поколения да си подадат ръка, да споделят преживявания и открития в своите изкуства и едновременно с това - да доставят наслада на зрителите.
Идеята един млад човек да получи възможност за изява на голямата професионална сцена е много привлекателна и стойностна, затова и подходът е опитни музиканти, писатели и киноспециалисти да представят млади творци в тези области, поясни известният актьор и режисьор Рашко Младенов. В две от вечерите ще се изявят и менторите - самият той и Константин Цеков ще изпълнят нов вариант на техния спектакъл "Ла", а видният виолончелист проф. Венцеслав Николов ще свири заедно със своите възпитаници от квартет "Силуети". Професорът и Габриела Калоянова изпълниха две музикални творби и по време на представянето на проекта. В рамките на срещата, на която присъства и фотографът Зафер Галибов, възникна идеята той да се включи в него заедно със свои студенти, като заснемат шестте събития и след заключителната вечер през юни подредят фотоизложба, отразяваща етапите на проекта, срещите на различни поколения творци и публиката.
Христо Киров изрази голямата си благодарност към Националния фонд "Култура" за гласуваното доверие и подпомагане на проекта. "Това ни даде възможност да реализираме една по-обхватна идея, свързана с профила на нашия център. Благодарност изказвам към всички участници, които приеха поканата да ни подкрепят и със своето творчество да спомогнат да изтъчем тази шарена черга, която сме изобразили чрез картината на Павел Митков на корицата на каталога. Къщите ни може да са калени, но чергите ни са шарени", каза в заключение Христо Киров.
Първата проява - Вечер на Естония, е утре, 28 февруари, от 19 ч. В раздела "Музикални уравнения" проф. Венцеслав Николов и камерният ансамбъл "Силуети" ще изпълнят произведения на Арво Пярт, Моцарт, Шуберт, Жан Бариер, Габриел Форе, Панчо Владигеров и Бела Барток. В рамките на секцията "Литературни вечери", подготвена от Светлозар Желев, писателката Ина Вълчанова ще представи младата авторка Нели Станева. А в третата част - Кино "Европа", подготвена от Ирина Канушева, ще бъдат прожектирани късометражни филми, заснети през последните години - четири от Естония и два български.
Следващата вечер в програмата е предвидена за 26 март и ще бъде посветена на Австрия.


Проф. Венцеслав Николов
Снимки Каталог

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1600

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1576

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1427

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1696

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1836

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1520

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1534

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1770

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1544

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1690

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ