29 Март 2024петък16:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Войната в Сирия се разпадна на мини войни

Пъзелът в Сирия се оказва толкова многолик и разнопосочен, че не се знае може ли да се сглоби мирът в тази държава

/ брой: 40

автор:Зорница Илиева

visibility 1234

Допреди месец-два светът бе убеден, че ситуацията в Сирия е в посока "началото на края", защото бе обявена победа над "Ислямска държава", ИД.
 И изведнъж се заговори, че "войната става все по-заплетена", че става "все по-малко сирийска", че "конфликтът е навлязъл в една от най-опасните си фази досега", защото всъщност се е превърнал в геополитически и няма нищо общо с "Арабската пролет". Или както казва Би Би Си, "войната в Сирия отдавна се разпадна на редица мини войни". Особено след започването преди месец на турската военна операция "Маслинова клонка" на сирийска територия в посока град Африн. На този етап в Сирия турци са срещу кюрди /сирийски/. Израел и САЩ са срещу Иран, който чрез "Хизбула" и свои милиции участва на страната на Дамаск. Анкара заплашва, че ще влезе и в Мамбидж, където са американците, и застрашава "стратегическото приятелство" с този свой съюзник в НАТО. Подопечните им местни групировки се люшкат ту в една, ту в друга посока. А Москва като водещ играч на терен чрез външния си министър Лавров казва, че "приема опасенията на Турция за нейната сигурност и желанията на сирийските кюрди" и призовава "Анкара да се договори с Дамаск". На практика остатъците от ИД са преформатирани и изтеглени в различни посоки до "нова необходимост".
Но около Дамаск, район Гута, се водят сражения между сирийската армия и "Ал Нусра", казват бивша "Ал Кайда", защото сирийската столица често е обстрелвана от тези сили. Участието на ирански милиции там провокира реакции с бомбардировки от страна на Израел, който се притеснява за своята сигурност и се стреми да създаде "тампон", който да гарантира спокойствие  по северната еврейска граница. Разбира се, че Тел Авив не е заинтересован да се въвлече в "катастрофален за него конфликт като в Ливан" и се ограничава с атаки срещу бази в Сирия, за които твърди, че са ирански.

САЩ нямат намерение да се изтеглят от Сирия

и са се позиционирали около находищата на нефт и газ, с което не само ще пречат на Иран да реализира идеите си за доставки на нефт през Сирия за Европа, но и ще лиши правителството на Дамаск от съществени приходи, което може да е фатално за него в бъдеще. Ясно е, че Турция навлезе в Сирия с военни сили, подкрепени съществено от бойци от опозиционната на Дамаск  Свободна сирийска армия (ССА), за да не допусне сирийските кюрди да създадат свое държавно образование край границите й.
Това са играчите на сирийския терен, които имат взаимно изключващи се интереси и трудно намират компромис за решение на "сирийския пъзел". Наблюдават се обаче и ситуации, които водят съгласуваност в действия и позиции. Такъв е случаят, когато Турция предприе операцията "Маслинова клонка" срещу сирийските кюрди. Дамаск  заплаши с военна реакция в защита на границите си, но не предприе конкретни стъпки. Впоследствие се появиха информации, че управлението на Асад води преговори със сирийските кюрди, част от които бяха негови противници. Кюрдите поискали защита от въздушните удари на турските сили при Африн и са призовали за "навлизане на сирийската армия в Африн". На 19 февруари ТV "Маядин", близка до "Хизбула", съобщи, че "миналата седмица са започнали  първите преговори за предаване на Африн на Дамаск и че била подписана спогодба за целта". Съгласието било оформено в 5 точки, които включвали условия като всички учреждения в Африн, включително училища и болници, да минат под контрола на сирийската държава, да се предаде тежкото въоръжение, включително мунициите, от въоръжените формирования на сирийските кюрди, 52 военни поста да преминат под контрол на сирийската държава и т.н. Самите сирийски кюрди чрез своята военна организация PYD се явяват съюзници на САЩ в битките по суша срещу ИД на сирийска територия и ако тази информация за договорки с Дамаск относно Африн са верни,

това означава ли, че  Вашингтон в случая подкрепя и Дамаск?

Или са се отказали от подкрепа за кюрдите, което няма да е изненада в исторически план? 
От своя страна, самите кюрди отричат съществуването на споразумение с Дамаск за "вкарване на правителствени войски в Африн срещу турското настъпление". Имало само молба към  сирийските военни "да влязат в защита на границата", което се цитира и от "Ройтерс". Били влезли само правителствени милиции, каквото и да означава това. Президентският говорител Ибрахим Калън заявява, че "има механизъм, по който сме се договорили в Астана и някои договорки чрез Русия и Иран се предават на Дамаск". От своя страна, външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че "ако поддръжниците на Асад влязат в Африн, за да се бият срещу тероризма, няма проблем. Ако обаче се опитат да защитят терористите от нашата операция "Маслинова клонка", тогава никой не може да ни спре". Поредни резки изказвания, но както казват в руската RT, "трудно е да се повярва, че няма съгласуваност с Анкара,  защото Сирия не е сама и е подкрепяна от Русия и Иран.
Това е сложен механизъм". Сложни механизми, малко надежда в момента, че ще има логични стъпки за намиране на изход от битките. Но е и "малко вероятно да има стълкновение между сирийското опълчение и турската армия", според RT, защото "по-вероятно е вкарването на лоялни на Асад военни в Африн да е станало съгласувано с Турция чрез руско посредничество".
 Пъзелът в Северна Сирия се оказва толкова многолик и разнопосочен, с толкова много играчи, че остава чувството за "невъзможност да се постигне успех в опитите за прекратяване на войната", казват в ВВС. Може би в тази връзка е съществено да се подчертае, че Москва наистина единствена може да има роля като посредник, който да е в състояние да постави двете воюващи страни при Африн на масата на преговорите. Едва ли някой допуска, че Турция ще предприеме военни действия срещу Сирия, но заканите не спират. Още повече, че не е известно дали наистина САЩ "ще извършат предателство спрямо кюрдския си съюзник", както се получи след референдума в Иракски Кюрдистан. Там Багдад извърши съгласувана военна операция срещу кюрдските пешмерги и отне от тях завзети в битки с ИД територии, богати на петрол. Така Иракски Кюрдистан не се състоя, за пореден път през последните 100 години.
В някои турски медии се посочва, че интересите на САЩ, на Русия и Дамаск по отношение на Африн  невинаги изглеждат противоположни. Русия хем иска Асад да остане на мястото си, хем Сирия да запази целостта си, но не дава вид, че е против създаването на държавно образование за сирийските кюрди в Северна Сирия. Макар, че в средата на февруари гостуваща в Москва делегация на сирийските кюрди не е била приета от Лавров. 
САЩ от самото начало искали разделяне на Сирия, премахване на Асад и създаване на "държава на ПКК по границата с Турция". Анкара обаче има интерес да запази целостта на Сирия, но е категорично против "държава на ПКК по границата". Асад е за териториалната цялост на Сирия и е против "държава на ПКК" в Северна Сирия.

Има доза съвпадение в интересите на Ердоган и Асад

по въпроса за сирийските кюрди и стремежите им за независимост. Според турските наблюдатели "разликата произтича от сунитската специфика на Ердоган", който може да допусне федерализация, докато Асад остава твърдо против такъв вариант. Разбира се, че Анкара не е променила мнението си за Асад и настоява за отстраняването му от властта в Дамаск, въпреки призивите от страна на Кремъл да "седнат на масата на преговорите и да се разберат".
Според турски наблюдатели за да се постигне "изгонване на САЩ от региона, да продължи сътрудничеството с Русия и Иран и най-важното - да се ограничи действието на ПКК, няма друг начин, освен да се седне на маса с Асад". Не е сигурно, че Ердоган ще се вслуша в подобни становища, но няма съмнение, че се търси решение.
Всяка военна операция, независимо от причините за воденето й /по-често вътрешнополитически/, изисква много средства, човешки ресурс и носи загуби, включително човешки, които обществото дълго не може да понесе. Все пак съвременните средства за информация дават възможност за отваряне на очите.
Така или иначе не само Анкара има право да защитава интересите и границите си. За "преформатирането на картата на Близкия изток" се говори не от вчера и не само Турция "не може да стои със скръстени ръце", когато се чувства застрашена или има нужда от "пускане духа от бутилката". В същото време има Астана, Сочи и Женева, където думи за мир и зони за деескалация звучат в кресчендо, но в Сирия бомбардировките продължават и гинат цивилни, включително деца.

Рискът от дълбока конфронтация не е "лъжлива новина"


и опасенията, че войната в Сирия е далече от своя край не са безпочвени. Русия и САЩ са в "безпрецедентно обтягане на отношенията", Анкара и Вашингтон все още не успяват да стиковат връзките си като в недалечното минало, ЕС трудно контактува с управлението на Ердоган, а ние се гънем в догадки дали сме налучкали верния път за отстояване собствената си сигурност и интереси. Особено със съсед като Турция. Напрежението в геополитиката не стихва, а балансирането между играчи, които са във фундаментално противоположни отношения и интереси не ни е силна страна във външната ни политика. И Асад се опитва да лавира, оцелява, но зависи от външни сили и не контролира цялата територия на страната, напротив, остава с бедните на ресурси райони. Опозицията му в Северна Сирия воюва на страната на Турция, сирийските кюрди търсят помощ, но зад кадър, а ИД като мобилни групи нападат там, където най-малко са очаквани. Израел не е само наблюдател. Русия и Иран са опора, но многобройните зони за влияние в Сирия на практика подклаждат огъня на войната. Въпросът е дали някой знае какво следва?



Тези коли в столичния квартал Рукен ел Деен са разрушени след обстрел от терористичните групировки, разположени в района Източна Гута недалеч от Дамаск. При този обстрел със 70 снаряда бяха убити двама мирни жители, а други 60 бяха ранени
Снимка БГНЕС

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ