28 Март 2024четвъртък21:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Перестройка по саудитски

Какви реформи се очакват от бъдещия крал на Саудитска Арабия

/ брой: 40

visibility 96

Дмитрий Фроловски
 
В близко време в Саудитска Арабия ще има смяна на властта и мястото на сегашния крал Салман бен Абдул-Азис ще заеме неговият син Мохамед бин Салман и накратко МБС. Това е историческо събитие, което се очаква както вътре в кралството, така и отвъд неговите предели. Младият и амбициозен наследник на саудитския престол успя да обяви грандиозни реформи, още преди да встъпи в длъжност. Периодът на неговото управление може да остане в историята като преломен момент в държавната политика, който ще измени кардинално обичайния образ на кралството. Важно е да се разбере от какви съображения се води младият наследник, тъй като Саудитска Арабия ще остане абсолютна монархия, в която правомощията на върховния управник са на практика неограничени.
 
Религиозни реформи
 
Заявленията на МБС, че има намерение да създаде в Саудитска Арабия държава на умерения ислям, предизвикаха бурна реакция в региона. Все пак ухабизмът исторически играе важна роля в идеологията на кралството както вътре в страната, така и за неговата мека сила зад граница. Широко известни са големите мрежи, спонсорирани от саудитците религиозни училища, фондове и всякакви други организации, които поддържат неговото разпространение. Ако МБС има сериозно намерение да проведе религиозна реформа и да се избави от радикалите, това може да промени бъдещето на целия ислямски свят, провокирайки серия от либерални нововъведения.
МБС вече успя да проведе множество прогресивни реформи в областта на религията. На жените бе разрешено да управляват автомобили. На жителите на кралството най-накрая бе позволено да посещават кинотеатри. Така също бе създаден отдел по развлеченията, който да внесе в страната западната култура.
Всички тези мерки, както и самата промяна на реда на предаване на престола от хоризонтален (между братя) към вертикален (към синове), бяха възприети крайно негативно от местното духовенство. Възникнаха опасения, че религиозните лидери могат да изпаднат в глуха опозиция и да възпрепятстват възкачването на МБС на трона. В резултат на амбициозния наследник не му оставаше нищо друго, освен да обяви началото на религиозна реформа, която, заедно с плановете за модернизация на саудитското общество, ще намали влиянието духовенството.
Най-вероятно тези действия ще получат силна обществена подкрепа в саудитското общество. Над 60% от населението на кралството са хора под 30 години, много от които владеят английски, получили са западно образование и са уморени от ултраконсервативния обществен морал.
В същото време е очевидно, че религиозната реформа ще подмине външната политика. В краткосрочен план Рияд трябва да се бори за всички налични лостове на влияние и не може да си позволи от религиозния фундаментализъм като елемент на меката сила. Независимо от Ислямска военна антитерористична коалиция, МБС няма да понижи нивото на поддръжка на радикални ислямисти зад граница, а главните терористи в очите на саудитците си остават шиитските режими в Иран, Ирак и Сирия.
Кралството няма какво да противопостави на разрастващото се влияние на Техеран, а ислямистките групировки вече успяха да се покажат като пълноценен инструмент за международно влияние. Безкрайната война в Йемен и възможния конфликт в Ливан означават, че на практика МБС най-вероятно ще увеличи подкрепата за консервативни и религиозни обединения.
 
Регионални проблеми
 
МБС ще встъпи в длъжност в един от най-сложните периоди за кралството. Най-богатата армия в арабския свят закъса в Йемен и вече няколко години не може да победи бунтовниците от най-бедната страна в региона. Хусите продължават да контролират столицата Сана и има опасения, че военна победа може и изобщо да не бъде постигната
В Сирия фактическата победа на Башар Асад означава, че в Дамаск ще се съхрани властта на алауитите - шиитска секта - а следователно и силното влияние на Техеран. Групировките, на които заложи Рияд, едва ли могат да окажат силно влияние върху политическото бъдеще на Сирия и не са поканени на Конгреса за национален диалог в Сочи.
В граничещия със Сирия Ливан значително разшири своето влияние шиитската и проиранска групировка "Хизбула". В резултат Иран, главният съперник на Саудитска Арабия в Близкия изток, се сдоби с невиждана до този момент степен на контрол над средиземноморското крайбрежие, което нанася удар по международния престиж на Саудитска Арабия.
Очевидно МБС няма намерение да се примири с това състояние на нещата и в близко време от Рияд могат да се очакват радикални външнополитически ходове. През ноември 2017 г. в саудитската столица, в района на местното летище, бе свалена ракета иранско производство. Властите на кралството хвърлиха вината върху ДХизбулаУ и обвиниха премиера на Ливан Саад Харири в неспособност да контролира ситуацията в собствената си страна.
За Бейрут е важно на всяка цена да не допусна по-нататъшна ескалация, която да разруши крехкия мир между изповеданията. Но ако влиянието на "Хизбула" продължи да расте, от страна на Рияд могат да последват нови радикални мерки. Например оттегляне на всички граждани на монархиите от Залива от Ливан и уволнение на ливанците, работещи в Саудитска Арабия и другите арабски кралства.
Бейрут е крайно зависим от паричните преводи на своите сънародници и възможното тяхна изгонване и най-силния инструмент за влияние, който ще породи и икономически последствия, и обществени вълнения. В Рияд разбират, че в Тел Авив също са обезпокоени от нарастващото влияние на Иран и "Хизбула" в Ливан и ако започнат открити стълкновения, това може да послужи като аргумент за навлизане на израелска войска. Ако в обозримо бъдеще е възможен конфликт в Ливан, то край на войната в Йемен засега не се вижда. По данни на ООН войната вече произведе най-голямата хуманитарна катастрофа в света, но МБС едва ли има намерение да ограничи саудитската интервенция.
Една от малкото бъдещи победи на Рияд може да стане примирието с Катар. Прагматичният емир Тамим ал-Тани познава от първа ръка избухливия нрав на МБС и разбира, че в епохата на тектонически изменения в региона единството на монархиите от Персийския залив е изключително важно за външната политика на Саудитска Арабия. В последната половин година позицията на Рияд спрямо Доха омеква и може да се стигне до споразумение, което да позволи на всички лидери да не накърнят репутацията си, а блокадата постепенно да бъде свалена.

Икономика и политика
 
Макар Саудитска Арабия да остава абсолютна монархия, по време на управлението на предишния крал Абдула (2005-2015) в страната се сформира вътрешнокланова демокрация. Съдбоносните решения се обсъждаха сред влиятелните членове на клановете в кралското семейство - много от които не подкрепят нито плановете за реформа на МБС, нито правото му да наследи трона.
МБС няма намерение да се договаря с тях и реши да заложи на грубата сила. Той инициира серия от арести на влиятелни саудитци, явно на кланов принцип, тъй като болшинството от задържаните са от клона на покойния крал Абдула. Арестуваните не бяха хвърлени в затвора, а настанени в петзвездни хотели. МБС им показа уважение и готовност да снеме обвиненията в замяна на лоялност. Според принца управленските инициативи трябва да се извършват практически на ръчен режим от самия връх, по вертикала. Засега изглежда сякаш МБС ще успее да подчини клановете, да разруши междуклановата демокрация и да консолидира властта в свои ръце.
Икономическият модел на кралството обаче е архаичен и се основава на износа на петролни продукти като основен източник на доходи. В страната са налице и неефективни закони, недостатъчно високо ниво на управление, висока безработица сред младежите, ниска социална мобилност и висока корупция.
Дори ако МБС успее да реализира мащабната си програма за икономически реформи "Визия 2030", за което има големи съмнения, икономиката на кралството при всички случаи ще запази болезнената си зависимост от петрола. Възможно е МБС да успее да завърши строителството на грандиозния град на бъдещето с име NEOM и бюджет от трилион долара, но местните консервативни канони едва ли ще позволят там да възникне арабска версия на Силиконовата долина и проектът по-скоро ще бъде на загуба. Изгледите за положителни резултати от икономическите реформи изглеждат особено нереалистични на фона на това, че ръководеният от МБС най-важен проект за приватизация на части от петролния гигант  ARAMCO вече изостава значително от графика. Още повече, че самият МБС явно не е склонен към рационално използване на бюджетните средства - сред покупките му са най-скъпият замък във Франция, яхти и картини на Леонардо да Винчи.
Немалко опасности крие и създаваният от МБС вертикал на властта. Престолонаследникът счита, че абсолютната монархия е единственият начин да се извършат реформи в кралството, а това означава, че за демократизация няма да се говори. По същество очакваните преобразувания в Саудитска Арабия няма да се различават много от аналогичните идеи на други близкоизточни деспоти. Примери за това има много: от покойния Кадафи в Либия до сваления Мубарак в Египет. Принцът може да си спечели репутация на реформатор, но създадената от него система няма да реши главните проблеми на кралството, а само ще ги отложи във времето.



Множество културни прояви в страната вече са достъпни както за мъже, така и за жени. Бе обявено и строителството на първата опера, а правителството смята да инвестира 64 млрд. долара в развитието на развлекателна индустрия
БГНЕС

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ