Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Общество

Подбудител или невежа

Цвета Караянчева под ударите на НК?

Константин Иванов

27. Февруари 2018 , брой: 40   526   0
Снимка


Дава ли си сметка председателката на НС Цвета Караянчева, че с някои свои изказвания попада под ударите на Наказателния кодекс, по-конкретно на чл. 20, ал. 3 и 4, както и на чл. 195, ал. 1, т. 5! Неотдавна тя бе силно разгневена от думи на президента Радев и призова за отмъщение същият да бъде обран. Споменатите членове от НК се отнасят именно до подбудителство към такова престъпление. "Ние... трябва малко да оберем говоренето си", заяви Караянчева, без да уточнява в кой сезон трябва да стане тази беритба: в края на лятото или през есента. И призова по-нататък и самият президент да не бъде подминат в обира.
В интерес на истината, това не е първият случай, в който името на президента Радев се замесва в някакъв обир. Още в началото на м.г. алармирахме тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова за появили се информации, че "Румен Радев е обран!" И ето че се стигна до рецидив - явно нито г-жа Бъчварова, нито нейните наследници си гледат както трябва работата, като сега случаят е още по-тежък, защото самата председателка на парламента се явява подбудител на обир.
Спокойно, както през януари 2017-а, така и сега - година по-късно, става дума за престъпление срещу българския език, за което, уви, законодателят не е предвидил санкции. Отрасналите при социализма си спомняме, че редовно ни караха да правим "уборка" на училищния двор от боклуци. "Уборка" (вместо "почистване") наред с "иде реч" (вместо "става дума"), "бродяга" (вместо "скитник"), "неудачник" (вместо великолепното "несретник") бяха неоправдани заемки от руски език, внесени от недотам  грамотни нашенци, поучили или поработили в Съветския съюз.
Колкото до недоразумението с подбудителството на Караянчева Радев да бъде "обран", то идва от немарливост. Г-жо Караянчева, като ще правите заемки от руски, правете ги грамотно: "убранный" трябва да звучи на български с "У" - подканяйте президента да бъде "убран", защото иначе, както стана дума в началото, попадате под ударите на споменатите членове и алинеи на НК. И за да допълним знанията ви, защото сте зает човек и нямате време да се ровите по речниците, ще поясним: Синонимният речник на българския език е категоричен, че единственият синоним на глагола "обирам" и всякакви производни като "обир", "обран" е "крада", "кражба", "окраден". Никакво "изчистено", "изрядно", "без излишъци", в какъвто смисъл го употребявате вие и подобни вам невежи.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"